“Stor okunskap om HIV bland unga“

improveme.se

Antalet smittade av hiv och aids fortsätter att öka i Sverige. Men många inser inte sjukdomens livsfarliga hot. Nu hålls stödgalan World Aids Day för fjärde gången för att belysa detta.

Galan anordnas i Stockholm i dag, bara några dagar efter den internationella aidsdagen den första december.

– Syftet med galan är att ge stöd till personer och organisationer som deltar i kampen mot HIV och aids i Sverige, säger Peter Englund, som tillsammans med Posithiva gruppen är initiativtagare till galan.

Det började 2007
– mitt under skriverierna om den så kallade hiv-mannen. Peter och hans hiv-positiva vänner irriterades över hur ”hiv-mannen” målades upp av medierna.

– De fick honom att framstå som en elak människa som sprang runt och smittade andra. Det bedrevs någon slags skrämselpropaganda och vi ville belysa detta, säger Peter.

Han menar att det fortfarande är stor brist på kunskap kring hiv och aids i dagens samhälle, särskilt bland unga. Peter och Posithiva gruppen har intervjuat flera ungdomar som en del av deras Novemberkalender med klipp på Youtube. Det visar sig att många fortfarande inte vet hur HIV och aids smittas. Och en stor fördom är att det bara är gaykillar som får sjukdomen.

– Jag tror att
okunskapen beror på att myndigheterna slappnade av lite när bromsmedicinen kom 1996. Men det är inte så enkelt. Vissa tål inte medicinen och en del är immuna. De är väldigt starka och biverkningarna är inte att leka med, säger Peter.

Men med Jonas Gardells kritikerrosade dramaserie ””Torka aldrig tårar utan handskar”” i SVT har frågan om hiv och aids blivit mer aktuell. Och Peter hoppas att kvällens gala kommer locka många gäster.

En rad artister
som Andreas Lundstedt, Shirley Clamp och Nanne Grönwall uppträder och bland andra Mona Sahlin talar.

– Det blir en hel del glamour och skratt men också allvar med känslor och tårar. Och en massa nakna killar som springer runt, säger Peter.

Alla insamlade bidrag går oavkortat till stiftelsen World Aids Gala som ska främja organisationer och enskilda personer som smittats av viruset.

Redaktionen
Publicerad: 3 december 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp