Att äta mycket äpplen och päron minskar risken att drabbas av stroke. Det bekräftar en ny studie vid Uppsala Universitet.
Forskarna undersökte sambandet mellan matvanor och hjärt- och kärlsjukdomar och 75 000 personer deltog i studien, skriver Uppsala Nya Tidning.
Det visade sig att de som åt frukt och grönt mellan fem och åtta gånger om dagen minskade risken att drabbas av stroke med 20 procent.
-Våra resultat talar för att det finns goda hälsoskäl att äta mycket äpplen och päron. De underbygger också Livsmedelsverkets rekommendation att äta frukt och grönsaker minst fem gånger per dag, säger professor Alicja Wolk vid Karolinska institutet till tidningen.
Men även andra frukter och grönsaker minskar strokerisken. I en finländsk studie, som genomfördes i hösten 2012, kom man fram till att personer som äter mycket tomater, som innehåller antioxidanten lykopen, löpte 55 procent mindre risk att insjukna i stroke. Drygt 1000 medelålders män ingick i studien.
2013-01-25 14:07:00