Så många år äldre är du – i ohälsa

improveme.se

I form av ohälsa är vuxna i dag 15 år äldre än vad deras föräldrar var i samma ålder. Det visar en ny norsk studie. Fetma, högt blodtryck och diabetes är vanligaste orsakerna.

I undersökningen deltog 6000 vuxna och forskarna fann att kvinnor i 20-årsåldern löper dubbelt så stor risk att bli överviktiga jämfört med kvinnor för tio år sedan.

Forskningen, som publicerats
i European Journal of Preventive Cardiology, visar också att män i 30-årsåldern är 20 procent mer benägna att drabbas av övervikt än män i tidigare generationer.

På grund av detta är människor 15 år ”före” sina föräldrar när det gäller ohälsa -vilket innebär att de kommer leva ett ohälsosamt liv längre.

-De senare födda generationerna är mycket värre än sina föregångare. Till exempel är förekomsten av fetma i vår yngsta generation män och kvinnor i en medelålder på 40 liknande den i vår äldsta generation vid en medelålder på 55, säger forskaren Gerben Hulsegge.

Han tror dock att vi kommer se en förändring i framtiden till följd av en minskning av rökning.

-Resultaten innebär också att eftersom förekomsten av rökning i höginkomstländer minskar kommer vi sannolikt se en förändring i icke-smittsamma rökrelaterade sjukdomar som lungcancer och fetmarelaterade sjukdomar, som diabetes.

Bildspel: Så många år äldre är du – i ohälsa

Bildspel: Så många år äldre är du – i ohälsa

[email protected]

2013-04-15 09:11:00

Publicerad: 15 april 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp