Så räddar du dina leder

improveme.se

Snöra på löpskorna nu – annars kan du få svårt att knyta dem i framtiden. Spring mer så kan du rädda lederna från kommande smärta

Studier har gjorts på 75 000 löpare och 15 000 gångare under sju års, och det visar sig att de har mindre risk för artros, en sjukdom som bryter ned en eller flera leders brosk. Det här kan sätta dig i rullstol eller på operationsbordet när du är äldre, men frukta inte -det finns räddning.

Genom att jogga ofta så anpassar sig kroppen till dessa tempon genom att bygga upp brosk i lederna, som i sin tur håller lederna mer stöttåliga och smorda. Dessutom har du mindre risk för att gå upp i vikt, vilket också minskar påfrestningen.

Det krävs inte mycket för att hålla lederna i trim heller. Ungefär 1,5 till 2,5 kilometer om dagen är nog, eller 12 till 24 kilometer i veckan.

Studiens ledare, Paul Williams från Lawrence Berkeley National Laboratory, rekommenderar emellertid ännu längre sträckor än så.

– Du kan springa mer än de nuvarande rekommendationerna på 75 minuter i veckan av kraftig träning, och det finns andra hälsofördelar som fortsätter att stiga om du springer upp till 50 kilometer i veckan.

Bildspel: Så räddar du dina leder

Bildspel: Så räddar du dina leder

[email protected]

2013-06-24 15:57:00

Publicerad: 24 juni 2013

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag