Ditt sovrum kan vara en hälsofara

improveme.se

Vi tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv i sängen. Att sovrummet ska vara en hälsosam plats kan tyckas självklart. Ny forskning visar dock att det kan vara tvärtom.

När det kommer till städning så är vi väldigt noga med att hålla våra kök och badrum rena: det ska skina och lukta gott. Men lika noga är vi inte med våra sovrum. Detta rum städas inte lika noga trots att det kan ge allvarliga konsekvenser. Läs dessa riktlinjer för en godare natts sömn.

Sängkläderna
En av sex låter det gå mer än en månad mellan bytena av sängkläder. Detta tidsspann bör inte överskrida två veckor. Är ni två som delar säng så ska sängkläderna bytas varje vecka. Om inte detta görs så finns risken att kvalster sätter bo och genererar allergi hos personen som sover i sängen. Då kvalstren trivs som bäst där det är fuktigt och lagom varmt är sängen rena rama paradiset för dem.

Tvätta sängkläderna i minst 60 grader och låt dem torka ordentligt, gärna i solen då strålarna tar död på bakterierna.

Kudden

Forskning från den brittiska hälsovårdsmyndigheten visar att en tredjedel av kuddens vikt kan bestå av avflagnad hud, damm och kvalster. Detta är kanske inte så konstigt då den varje natt får utstå allt ifrån gammalt smink till mjäll och svett.

Det du kan göra för att ta reda på om din kudde är ett litet ekosystem eller inte är att vika den på mitten, lägga en bok ovanpå och sedan släppa taget. Studsar kudden tillbaka till sin normala form så kan du andas ut. Gör den inte det så ska du tvätta den snarast möjligt. Detta ska du helst göra ett par gånger varje månad. Annars fungerar det även att dammsuga huvudkudden med jämna mellanrum.

Fönstren
Damm och kvalster är riktiga bovar när det kommer till allergier. Avföringen från kvalster är den vanligaste anledningen till allergi i världen och ett kvalster kan ge ifrån sig ett 20-tal avföringspartiklar varje dygn. För att bli av med denna ohyra och minska risken för framtida allergier så är det en bra idé att vädra rummet lite då och då. Eftersom kvalster och skadedjur mår som bäst där det är varmt så kan en timmes kall och frisk luft vara förödande för dem.

Bildspel: Ditt sovrum kan vara en hälsofara

Bildspel: Ditt sovrum kan vara en hälsofara

[email protected]

2013-10-21 08:25:00

Publicerad: 21 oktober 2013

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag