Välj rätt metod för bröstförstoring

improveme.se

Metoderna och materialen för bröstförstoringar har utvecklats väsentligt – och ger säkrare operationer och vackrare resultat. Men de många möjligheterna gör det också svårt att välja.

Plastikkirurgen Fredrik Gewalli reder ut för- och nackdelar med de olika ingreppen.

Bröstförstoringar har utförts ända sedan 1960-talet och antalet operationer har ökat kraftigt de senaste åren. Olika metoder och material har utvecklats och det finns flera olika alternativ att välja mellan.

-Vilken teknik man som plastikkirurg väljer beror på patientens önskemål och förutsättningar. Vi på APS (Artistic Plastic Surgery) gör alltid noga undersökningar för att hitta en skräddarsydd lösning för varje enskild individ, säger Fredrik Gewalli.

Bland implantaten, även kallat proteser, finns silikon, koksalt och eget kroppsfett. I Sverige är det vanligast med silikon av geléhallontyp, som både finns i rund form och som droppform, medan koksalt bara finns som rund modell.

Vilken form som är vanligast går i trender.

-När droppformen kom för 15 år sedan blev det väldigt populärt eftersom det ansågs ge ett mer naturligt resultat. Nu är det dock många som vill ha runda proteser, efter de anser att droppformen ändå kommer med åldern, säger Fredrik.

Han berättar att resultatet av en bröstförstoring står sig i många år, men med tiden kan det behöva kompletteras, kanske med ett bröstlyft. Det är många faktorer som spelar in, till exempel åldrande, graviditet, viktuppgång och rökning.

En annan aspekt att ta hänsyn till är var snittet ska göras för att kunna operera in implantaten. Där finns tre olika alternativ; i armhålan, under brösten och vid vårtgårdarna. Snittet blir ca 4-5 cm långt.

-Bröstens form blir densamma oavsett vilket alternativ man väljer, det handlar bara om var kvinnan helst vill placera sitt ärr. Personligen anser jag att det blir mest diskret under brösten, då det hamnar i det naturliga vecket.

Ett tredje beslut som plastikkirurgen och patienten måste fatta är om implantaten ska ligga framför eller bakom bröstmuskeln. Fördelen med att placera dem framför är att det blir en mindre omfattande operation, med mindre smärta efteråt. Bland vissa tjejer som tränar mycket finns önskemål om ett mera runt resultat.

Nackdelen är att man kan känna protesen tydligare. Har man en tunn och späd figur är det också risk att det bildas så kallade ”rippling”, det vill säga att man ser veck från protesen på utsidan.

Att placera implantaten
bakom musklerna innebär en något mer omfattande operation och lite större smärtor efteråt. Fördelarna är att formen blir mer naturlig och att protesen skyddas bättre. Nackdelen är att implantaten kan röra sig något när man spänner bröstmuskeln.

Själva operationen tar sedan runt en timme. Patienten sövs ner med lättnarkos och de flesta kan gå hem samma dag.

-Med sig hem får man smärtstillande, ett jourläkarnummer om komplikationer skulle uppstå samt en skriftlig beskrivning kring vanliga frågor. Sjukskrivningen brukar sedan vara runt en vecka.

-Bröstkirurgi är ett viktigt ingrepp där patienten och plastikkirurgen planerar tillsammans, skönhet tar inga genvägar, skrattar Fredrik.

En bröstförstoring kostar vanligtvis mellan 35 000 och 55 000, men de kan också bli billigare eller dyrare.

Här följer några före- och efterbilder på Fredrik Gewallis patienter som har gjort en bröstförstoring.

Här följer några före- och efterbilder på Fredrik Gewallis patienter som har gjort en bröstförstoring.

Så här blev resultatet på förgående patient.

Så här blev resultatet på förgående patient.

Den här patienten valde att operera in sina implantat bakom bröstmuskeln.

Den här patienten valde att operera in sina implantat bakom bröstmuskeln.

Och så här blev resultatet.

Och så här blev resultatet.

Här ser vi en patient som valde att lägga proteserna framför bröstmuskeln.

Här ser vi en patient som valde att lägga proteserna framför bröstmuskeln.

Det ger ett mer klotrunt resultat.

Det ger ett mer klotrunt resultat.

[email protected]

2013-11-13 13:23:00

Publicerad: 13 november 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp