I höstmörkret behövs alla uppiggande medel man kan finna. Och mirakelkuren kan vara så lätt som en sallad. Livsmedelsverket har listat de tio mest hälsosamma grönsakerna.
När solen gömmer sig går vi miste om vitaminer som vi annars skulle fått genom en promenad i fint väder. Istället blir det allt viktigare att tänka på vad vi stoppar i oss för att hålla humöret uppe såhär års. Kolla in bildspel på de tio nyttigaste grönsakerna och se vilken som kniper förstaplatsen.
Dålig koll på ämnen i grönsaker? Vi har listat de viktigaste!
Vitamin A: Behövs för att synen, huden och slemhinnorna ska fungera normalt.
Vitamin B: Stimulerar ämnesomsättningen, immunsystemet och celldelningen.
Vitamin C: Bygger upp kroppens brosk- och benvävnad. Underlättar även järnupptagningen från mat.
Vitamin D: Solljus innehåller en hel del D-vitamin. Vitaminen bibehåller bland annat kalkbalansen i skelett och tänder.
Vitamin E: Stabiliserar de röda blodkropparna i blodet.
Vitamin K: Nödvändigt för att blodet ska kunna koagulera, alltså stelna.
Folat (folsyra): Är viktig för proteinomsättningen och för bildandet av röda blodkroppar.
Kalium: Ser till att nerverna, musklerna och njurarna fungerar som de ska.
Kalcium: Nödvändigt i bildandet av tänder och skelett.
Magnesium: Hjälper kroppen att ta tillvara på kalcium. Medverkar även i proteinsyntesen.
Järn: Ingår i det röda färgämnet hemoglobin som finns i blodet. Hemoglobinet transporterar syret runt om i kroppen.
Protein: Bildar celler och hormoner.
2013-11-25 11:56:00