Varningssignalerna på dina naglar

improveme.se

Färgade naglar i all ära, men vad händer om färgen inte är ditmålad? Vi har tagit reda på orsakerna och riskerna med ofrivilligt färgade naglar.

Fingertopparna är den trendigaste delen av kroppen för tillfället. Vi tillbringar mycket tid åt att slipa, puffa och måla våra naglar, om vi inte låter någon annan göra det förstås.

Lika mycket tid lägger vi inte ner på att ta en ordentlig titt under all färg och glans, på själva nageln. Men det kan vara dags att göra det. Ett snabbt ögonkast och du kan avgöra hur hälsosam du är.

Torka bort nagellacket och kolla efter dessa varningstecken.

Bleka naglar

Detta behöver inte vara farligt men kan, om nageln ser spökligt vit ut, vara ett tecken på anemi. Det är en blodsjukdom som kännetecknas av ett lågt antal röda blodkroppar. Anemi kan uppstå av för lite järn i kroppen och orsaka syrebrist. Detta resulterar i bleka hudpartier och vävnader. Särskilt tydliga är vävnaderna under naglarna.

Gula och tjocka naglar

Tjocka naglar med en gulaktig ton är inte att leka med. Detta är ofta ett tecken på svampinfektion. Att försöka behandla infektionen med hjälp av medel som stryks på nageln är ingen idé. Infektionen sitter djupare, i nagelbädden och under nagelplattan. Tala med din läkare så får du antagligen en oral medicin.

Mörka linjer
Malignt melanom är den farligaste formen av hudcancer och framträder ofta som mörka prickar på huden. Den kan även göra sig synlig på naglarna. Upptäcker du vertikala linjer i mörkbrunt och svart ska du genast uppsöka läkare.

Vita linjer

Om du finner vita linjer som korsar nageln horisontellt kan det vara tecken på njur- eller leversjukdom. Men lugn! Du behöver inte oroa dig om det inte förekommer på alla fingrar. Dyker det upp en vit linje här och var så kan det vara en ytlig skada eller kalkbrist.

Blåa naglar
Är ett ansikte blått så tyder på syrebrist. Likadant är det med naglarna. Detta är ett vanligt problem hos de med långsam blodcirkulation då syret i blodet inte transporteras så fort. Särskilt när det är kyligt ute.

Bildspel: Varningssignalerna på dina naglar

Bildspel: Varningssignalerna på dina naglar

[email protected]

2013-11-26 11:15:00

Publicerad: 26 november 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp