Så många går ner i vikt av 5:2-dieten

improveme.se

Nu är det bevisat. Efter att ha gjort en större studie har svenska forskare kommit fram till att 5:2-dieten ger resultat.
– 99 procent av fastarna har gått ner i vikt, säger diabetesforskaren Kerstin Brismar.

Det var under förra våren som den uppmärksammade dokumentären med läkaren Michael Moseley visades i ”Vetenskapens värld” på SVT. Genom att fasta två dagar i veckan, då han bara åt några hundra kalorier på en dag, visade sig vara gynnsamt både för att gå ner i vikt och för att förbättra sina hälsovärden.

Programmet fick stor
genomslagskraft och tusentals svenskar bestämde sig för att testa den nya 5:2-dieten. En av dem som fascinerades lite extra av metoden var Kerstin Brismar, som arbetar som professor i diabetesforskning vid Karolinska universitetssjukhuset. Hon drog igång en studie där 100 personer fick i uppdrag att testa att fasta två dagar i veckan under sex månaders tid.

I vintras började den första gruppen och resultaten har visat sig vara goda. Brismar berättar för SVT att hela 99 procent av deltagarna har gått ner i vikt och minskat i både bukfetma och fettmassa.

-Men alla går inte ner i midjemått och effekterna varierar mycket från person till person, säger hon och förklarar att alla har fått förbättrade hälsovärden trots att alla inte gått ner lika mycket i vikt.

Forskarna har sedan tidigare känt till att det på lång sikt är bättre för hälsan att minska kaloriintaget och äta mindre, eftersom man att det minskar nivån av tillväxtfaktorn som kallas IGF1. En lägre nivå av IGF1 får kroppen att laga sina egna celler istället för att producera nya vilket gör att du inte går upp i vikt.

I Brismars studie verkar de som haft sämst ingångsvärden, med högt blodtryck och legat på gränsen till typ2-diabetes, uppnått bäst resultat. Men det är först om ett år då alla 100 deltagare testats som man verkligen kan se för vem dieten verkligen gör skillnad.

Bildspel: Så många går ner i vikt av 5:2-dieten

Bildspel: Så många går ner i vikt av 5:2-dieten

[email protected]

2014-05-26 12:07:00

Publicerad: 26 maj 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp