Snön smälter sakta bort och solen gör oss påmind om att den faktiskt existerar. Men hur ska vi egentligen göra för att orka oss igenom vinterns resterande månader? Lösningen stavas grapefrukt.
Från november till april skördas mängder av grapefrukter i subtropiska Florida, och det är nu i början av året som den är som allra saftigast. Tack vare sandjorden i den amerikanska delstaten har frukten från den här regionen en extra söt smak samtidigt som den är fullproppad med mängder av vitaminer, kalium och fibrer vilket ger en längre mättnadskänsla.
Så tar du del av fruktens fördelar
– En halv grapefrukt är en perfekt mellanmål för dig som precis avslutat ett träningspass eller av annan anledning behöver en energikick. Den läskande frukten kommer göra dig piggare på stört.
– Genom att blanda i grapefrukt i din spenatsallad kan du öka intaget av järn från spenaten. Fruktens höga C-vitamindos sägs nämligen ha sådan inverkan.
– Haka inte upp dig på att äta frukten som den är. Grapefrukt går utmärkt att torka och gör sig bra i exempelvis smoothie, müsli eller bakverk.
– Hela den dagliga rekommendationen av C-vitamin ryms i en halv grapefrukt. Den har dessutom positiv inverkan på både immunförsvar, hud och skelett.
– Då grapefrukt innehåller fibrer kan du minska din hungerkänsla och behålla mättnadskänslan längre, samtidigt som din ämnesomsättning förbättras.
– Förvara frukten i kylskåpet. På så vis håller den sig färsk i upp till tre veckor.
2015-02-27 07:05:00