Könsstympning av kvinnor är i en del länder en mångtusenårig tradition. Något som utförs bara för att det alltid gjorts, men som inte ger någon som helst vinst utan bara ett livslångt lidande för flickor och kvinnor. FN jobbar aktivt med att upplysa och utbilda människor i främst Etiopien så att man kan komma ifrån denna omänskliga tradition.
Linda Nordin, generalsekreterare för svenska FN förbundet, berättar att den största punktinsatsen för att utrota könsstympning görs i provinsen Afar i Etiopien. Det är en av de allra fattigaste delarna i landet och där könsstympning utförs systematiskt.
-Infibulation, även kallad faraonisk omskärelse är den värsta formen av könsstympning där man skär bort klitoris och blygdläppar och sedan syr igen alltihop. Man lämnar enbart ett pyttelitet hål där urin och mensblod kan passera. Detta görs utan bedövning när flickorna är små (5-10 år) under enorma smärtor. Just den här formen av könsstympning praktiseras i Afar, berättar Linda för Improveme.se.
Ingreppet, eller övergreppet snarare, leder ofta till infektioner och blodförgiftning. Bara en sådan sak som att kissa kan ta upp till en timme. Att könsstympning överhuvudtaget utförs är inte av elakhet, utan helt enkelt för att det är en tradition som pågått så länge. Är man inte omskuren kan det vara svårare att bli gift, så föräldrarna gör det av missriktad välvilja. Många tror att könsstympning av flickor har stöd i religionen men det stämmer inte. Varken i Koranen eller Bibeln står det något om detta lagvidriga påhitt.
Men en förändring håller på att ske. FN har dialoggrupper på plats som utbildar lokalbefolkningen i faran och det totalt onödiga med könsstympning. Man har grupper för kvinnor, för män, flickor och för blandade grupper.
-Eftersom kvinnorna oftast lider i tysthet och det här inte är något man pratar om, är männen inte medvetna om vilken smärta flickor och kvinnor bär på hela livet. I grupperna visas bilder och de får höra berättelser som leder till starka reaktioner där männen skriker rakt ut i avsky, säger Linda.
Man beräknar att 5-10 miljoner flickor könsstympas varje år och att 140 miljoner kvinnor lever med att vara det. Linda Nordin säger att FN tror att man kan utrota könsstympning inom en generation, detta genom att öka medvetenheten i världen, och framförallt utbilda och informera folk på lokal nivå. Görs inte det och takten fortsätter som idag, kommer det att om 15 år finnas ytterligare 86 miljoner könsstympade flickor och kvinnor.
Med start 2 mars och avslutning 8 mars, på Internationella kvinnodagen, kommer FN att ha ett samarbete med The Body Shop för att belysa frågan i Sverige.
2015-03-06 08:34:00