Lugg – ett klipp med historia

I samma stund som en känd supermodell visade upp sin nya frisyr slog mängder av kvinnor numret till sin frisör och bokade tid för att klippa lugg.

Luggen har fått ett rejält uppsving sedan Kate Moss visade upp sig i nyklippt lugg i samband med lanseringen av hennes nya hårvårdslinje i höstas. Luggen gjorde succé och folk var inte sena att gå till frisören för det lilla klippet som innebär en stor förändring för både frisyren och ansiktet.

Luggens anrika historia

Luggen är dock inget nytt fenomen. I det gamla Egytien och Grekland klipptes luggen tjock i en skarp linje rakt över pannan, medan man under medeltiden bar luggen väldigt kortklippt precis strax under hårfästet. Jane Birkin var under 60-talet luggens ansikte, och inspirerar folk än idag till att titta fram under lugg.

Olika ansikten kräver olika luggar

Eftersom en lugg kan klippas på näst intill oändligt många sätt är det inte svårt att hitta en stil som passar de allra flesta. Ofta tittar frisören på ansiktets form då han eller hon klipper din lugg. Om du har ett fyrkantigt ansikte kan en längre lugg med håret uppklippt på sidorna vara att föredra eftersom det mjukar upp formen på ditt ansikte. Har du däremot ett hjärtformat ansikte kan en skarpare och tjockare lugg se fantastiskt ut. Din frisör hjälper dig att hitta formen för just din lugg.

Luggens nackdelar

Nackdelarna med att klippa lugg är att utväxten kan bli besvärlig då man har tröttnat på att bära lugg. Det bästa är att besöka frisören och be honom eller henne om en klippning som underlättar utväxtsperioden. Håraccessoarer är också ett bra knep att ta till då luggen blivit för lång eller helt enkelt är omedgörlig.

Har man fet hud i pannan och har lätt för att få utbrott av akne ska man dock tänka sig för innan man tar sig an den trendiga luggen. I och med att luggen hela tiden vilar mot pannan kan utbrotten bli tätare, i synnerhet om du även lider av fett hår.

Foto: Longchamp

Foto: Longchamp

2008-02-01 05:00:00

Publicerad: 1 februari 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag