Bli av med mjället för gott

Snöflingor är vackert i ett vinterlandskap men inte då de faller ned på axlarna från en torr hårbotten.

Vi får ofta höra att det enda sättet att komma till bukt med en mjällig hårbotten är genom att tvätta håret sällan och använda ett schampo från ett dyrare märke. Nu visar nya rön att det är viktigt att inte låta svampen verka ostört i hårbotten, rapporterar Aftonbladet.

Det är då slaggprodukter och talg samlas i hårbotten som mjällsvampen Malassezia globosa frodas. Det viktigaste är därför, enligt de nya rönen, att tvätta håret ofta med ett milt schampo för att undvika detta.

-Bästa behandlingen av mjäll är daglig schamponering med milt schampo för att reducera mängden mat som svampen lever av, berättar hudläkaren Lars Norlén för Aftonbladet.

Han menar att det inte finns några vetenskapliga bevis för att håret skulle bli fetare vid daglig schamponering, men att det inte heller är något man för den sakens skull bör utesluta. Inte heller är det någon fara att hårbotten skulle ta stryk av den dagliga tvätten så länge man använder ett milt schampo.

Lars Norlén föreslår att man ska börja tvätta håret dagligen med ett vanligt schampo om man lider av mjäll. Ger inte detta önskad effekt kan man introducera ett mjällschampo. Har man stora besvär med mjäll bör man dock uppsöka en hudläkare för att utesluta andra sjukdomar, säger han till Aftonbladet.

Bildspel: Bli av med mjället för gott

Bildspel: Bli av med mjället för gott

2008-02-20 06:50:00

Publicerad: 20 februari 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp