Ingrepp för miljoner

Skönhet är en global jätteindustri. Och plastikkirurgin växer så det knakar.
Var fjärde kvinna och var tionde man vill nu lägga sig under kniven.

Jakten på den perfekta näsan, stora fasta bröst, slät, ung hy och större penis har skapat en industri som omsätter svindlande 250 miljarder dollar globalt, rapporterar Veckans Affärer.

En exakt siffra går inte att få fram, men omsättnigen ska ha trefaldigats. Allt från plastik­operationer, Botox och Restylane till cosmeceuticals, lyxkrämer, skönhetsbehandlingar och nagelskulptering.

Plastikoperera sig

  En undersökning på 3 200 kvinnor i hela världen visade att bara 2 procent var nöjda med sitt utseende. I Sverige var siffran 4 procent. Ungefär var fjärde kvinna och var tionde man vill plastikoperera sig, enligt flera nyligen gjorda undersökningar.

#IMG3-R#Kirurger skiljer på två slags plastik­operationer. Rekonstruktiva är ingrepp som görs efter svåra brännskador, allvarliga bilolyckor eller när människor fötts missbildade är sällan kontroversiella. Estetisk kirurgi handlar om att förändra allt fler olika delar av vårt utseende. Åsikterna både för och emot estetisk kirurgi är starka.

Intimkirurgi ökar

  En av dagens trender är ökad efterfrågan på intimkirurgi -förstoring eller förminskning av könsorgan. Operationerna är inte billiga. En slidförsnävning kostar 38 000 kronor. En kombinerad penisförstoring och penisförtjockning 55 000 kronor. Ett lårlyft upp till 95 000 kronor. Bröstförstoring och lyft upp till 85 000 kronor. Den dyraste hårtransplantationen kostar hela 148 000 kronor. Priserna är tagna från Akademiklinikens aktuella prislista. Hela 90 procent av operationerna de gör är estiska.

Akademiklinikens vd Lars Bjarnemark säger att de är störst i Europa och också en av de allra största plastikklinikerna i världen.
-Jag vet att det finns en klinik i Kina som är större. Och i Brasilien finns en klinik som är jättestor. I övrigt känner jag inte till någon som är större, säger han till Veckans Affärer.

Miljonaffärer

  Akademikliniken utförde 4 000 operationer och omsatte 160 miljoner, har lockat till sig många av den svenska finansvärldens kändisar och miljardärer, som Mats Qviberg, Monica Caneman, John Wattin och Jan Hedén.

De är inte ensamma om att dras till skönhetsindustrin. Svenska finansmän, banker och riskkapitalbolag finns ofta i bakgrunden i den skönhetsindustri, som enbart i Sverige omsätter tvåsiffriga tal i miljarder varje år.

Bildspel: Ingrepp för miljoner

Bildspel: Ingrepp för miljoner

Plastikkirurgin ökar. Allt fler väljer estetisk kirurgi.

Plastikkirurgin ökar. Allt fler väljer estetisk kirurgi.

2008-03-03 10:08:00

Publicerad: 3 mars 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag