På senare år har ett flertal studier publicerats rörande huruvida ägg har en positiv eller negativ hälsoeffekt.
Att ägg har ett bra näringsinnehåll är relativt oomstritt eftersom innehållet till stor del är avsett att ge näring till och föda kycklingen. Ägg innehåller kalcium, vitaminer, mineraler, aminosyror, protein och fettsyror och undviker du att äta gulan så talar vi om ett extremt fettsnålt och näringsrikt livsmedel. När du ändå botaniserar i äggdisken, se till att välja ekologiska ägg från frigående höns och som fötts upp på sunt vis i fråga om foder. Allt detta kan du läsa dig till på förpackningarna.
Det finns dock studier som visar att ägg kan förhöja sk. HDL (sunt och bra kolesterol) men på det stora hela höjer kolesterolet i blodet.
Forskare som publicerats i The American Journal of Clinical Nutrition säger därför att så länge du håller din äggkonsumtion inom rimliga gränser; dvs i snitt ett eller två ägg om dagen, så drar du nytta av fördelarna utan att påverkas av de eventuella negativa hälsoeffekterna såsom t ex. hjärtsjukdom.
Tips!
En hälsosam och nyttig frukostomelett gör du på två äggvitor, vatten, salt och peppar!
2008-03-05 20:52:00