Ekosminket

Tio tips för en miljövänligare necessär.

Hemmagjort
Odla ingredienserna i trädgården och tillred själv. Inga transporter, bekämpningsmedel, otäcka kemikalier eller konserveringsmedel. Inga onödiga förpackningar heller. Bara du och din nya skojiga hobby.

Vegetabiliskt

Mineralolja, även kallat paraffin, är en vanlig mjukgörare i krämer. Men oljan tas från den petrokemiska industrin som även framställer bensin. Det är alltså en icke-förnyelsebar råvara det rör sig om. Välj vegetabiliska oljor, exempelvis mandelolja, i stället.

Snåla
Vräk inte på med schampoo i onödan. Använd bara det du behöver. Din hårrengöringsprocedur släpper ut tillräckligt mycket konserveringsmedel i miljön ändå.

Välj miljömärkt

Kolla efter Svanen-märket när du handlar.

Skippa pvc

Kolla efter en triangel med siffran tre på olika plastförpackningar, som krämburkar eller balsamflaskor. Märket står för pvc-plast, som ofta innehållet ftalater. Det är ämnen som kan skada fortplantningsorganen hos människor. Köp inte sådana förpackningar.

Närproducerat
Undvik produkter som transporterats långt, flygresor skapar stora koldioxidutsläpp. Köp varor som tillverkats lokalt.

Nej till triclosan

Köp inte tandkräm som innehåller triclosan om du inte har blivit rekommenderad sådana produkter av din tandläkare. Miljögiftet triclosan tillsätts i många tandkrämer, men det är bara om du har problem med tandköttsinflammation eller tandlossning som du har behov av ämnet. Kolla på innehållsförteckningen.

Kreativ konsumtion
Ha sminkbytarkvällar med kompisarna, så slipper ni köpa tretton olika ögonskuggor vardera utan kan i stället låna ut till varandra. Men se till att hålla mascaran personlig, om någon annan använder den riskerar du en ögoninfektion.

Påsar är ute

Produkter med en massa olika förpackningar lager på lager är slöseri med jordens resurser. Plastpåsar likaså. Använd en och samma tygpåse jämt i stället.

Sopsortera

Släng aldrig parfym, nagellack eller aceton i soporna. Ta dem till en miljöstation.

Källa: mama

Becky Bergdahl
[email protected]

Bildspel: Ekosminket

Bildspel: Ekosminket

2008-06-09 13:53:00

Publicerad: 9 juni 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag