Nicole Nia jobbar med mikropigmentering.
Hennes raffinerade tatueringar täcker ärr, brännskador och höga hårfästen.
Jag ger nytt självförtroende till patienterna, säger hon.
Nicole, 48, är mikropigmentolog utbildad i Sverige och USA. Hon arbetar på Medical Cosmetic & Spa House och på Eriksbergskliniken i Stockholm.
-Jag hjälper patienter med alopeci, brännskador, ärr, vitiligo. Den här tekniken kan användas på många olika områden, säger hon.
Alopeci betyder ofrivilligt håravfall och vitiligo är sjukdomen som Michael Jackson hävdar att han drabbats av, då huden får vita fläckar.
-Maskinen ger färgpigment till det översta hudlagret. Det är som en vanlig tatuering men snällare och mer finslipad. Det rör sig om mikroskopiska punkter, säger Nicole.
Patienter som är tunnhåriga kan hon hjälpa genom att simulera hår och rita små prickar som ser ut som strån.
-Många patienter har gjort hårtransplantationer för tio, femton år sen. Då togs en bit hår bort från bakhuvudet och transplanterades till hårfästet som hade börjat krypa uppåt. Det skapade ett ärr i nacken. De ärren täcker jag över på samma sätt, säger Nicole.
Andra kunder har ärr efter brännskador.
-Halva läppen kan till exempel ha bränts bort, och sedan har man gjort en hudtransplantation. Men läppen har en annan färg och saknar konturer. Då går jag in och fyller på med färg, jämnar ut och återskapar en kontur.
En annan patientgrupp är kvinnor som fått operera bort delar av ena bröstet på grund av cancer. De saknar då en vårtgård där, som Nicole kan tatuera in. Hon gör även permanent makeup.
-Det döljer små skönhetsfel som glesa ögonbryn och blir jättefint, säger hon.
Permanent makeup kan också vara bra för kvinnor som är sjuka och till exempel har darriga händer, så att de inte kan sminka sig. Eller för personer som är allergiska mot kosmetika, eller linsbärare som blir irriterade av eyeliners.
En behandling börjar med konsultation, då Nicole och ofta även en läkare tittar på patientens behov. Allergi-, pigment- och hälsotest görs.
-Det gäller att hitta rätt färgton, säger Nicole.
Sedan utförs själva behandlingen. Bedövningssalva används vid enklare procedurer, vid större ingrepp ges en starkare bedövning av läkare och sjuksköterska. För många räcker det med en omgång, men vissa kunder måste komma tillbaka flera gånger.
Patienterna kan gå till jobbet efter behandlingen men de måste undvika sol, simning, bastu, smink och träning i en vecka.
-Det roligaste är när kunderna är så glada efteråt, säger Nicole.
Landstinget betalar för vissa patienter, till exempel de som får hjälp att dölja sina brännskador, medan andra får bekosta de kosmetiska tatueringarna själva. Priset för ärrkamouflage är 1000 kronor i timmen, hur lång tid det tar beror på storleken på ärret. Att återskapa en vårtgård kostar mellan 4000 och 5000 kronor. Det beror också på storleken, som måste anpassas så att den matchar den naturliga vårtgården som patienten har kvar på det andra bröstet.
-Det gäller att vara petig och ha tålamod! Det är pilligt, säger Nicole.
Becky Bergdahl
[email protected]
2008-06-13 07:10:00