Man ska sola med måtta men det gäller att inte undvika solen helt.
Brist på solljus ger brist på D-vitamin.
Och det har i sin tur en rad otrevliga effekter.
Solljus är den viktigaste källan för bildandet av D-vitamin i kroppen. Brist på vitaminet kan bland annat leda till benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa former av cancer och depression.
På våra nordliga breddgrader får vi bara tillräckligt med solljus för att bilda D-vitamin under ett par få sommarmånader. Men genom att sola på sommaren bygger vi ljushyllta svenskar upp ett förråd som räcker åtminstone nödtorftigt under vintern. Fet fisk som sill, strömming, makrill och lax innehåller också D-vitamin och hjälper till att fylla på förråden.
För mörkhyade människor räcker dock inte det. För en mörkhyad person krävs betydligt mer solljus för att D-vitamin ska kunna bildas i huden, än vad som krävs för en ljushyad person. Kombinationen täckande klädsel och mörk hud är särskilt olycklig.
Flera studier av invandrare med mörk hud som bor i de solfattiga, skandinaviska länderna visar på problemet. Vi uppmanas att skydda oss för solen med krämer och kläder, men är man mörkhyad behöver man snarare solen. Och även ljushyade svenskar mår bra av att utsättas för solljus då och då. Att desperat undvika all form av sol av rädsla för rynkor och cancer är inte bra, skriver överläkarna Susanne Bejerot och Mats Humble på DN Debatt.
Som det ser ut i dag lider hälften av alla svenskar, ljusa som mörka, av D-vitaminbrist. Lösningen stavas sol i lagom mängd på sommaren. Särskilt mörkhyade svenskar måste se till att hänga på stranden. D-vitamin bör även säljas på Apoteket, och rekommenderas till alla gravida kvinnor, skriver de två läkarna.
Vad gäller gravida kvinnor och D-vitaminbrist har ett nytt, skrämmande samband hittats. Förekomsten av autism, en störning som begränsar en persons förmåga till kommunikation och samspel med andra, har ökat i Sverige på senare år. Det är främst bland de så kallade nya svenskarna som ökningen kan skönjas.
Bland somaliska barn som bor i Sverige är det betydligt vanligare än bland barn som bor i Somalia. Orsaken bör sökas bland miljöfaktorerna som skiljer Sverige från Afrika, skriver läkarna. En sådan faktor är solljuset.
Alltså -ta vara på de lata dagarna på stranden.
2008-07-21 09:47:00