Skengravid?

Viktuppgång, humörsvängningar och illamående drabbar inte bara gravida kvinnor.
Symptomen finns även hos deras partners.

Många män blir ”sympatigravida” när deras flickvänner väntar barn. Aftonbladet rapporterar att mellan 10 och 65 procent upplever fenomenet, enligt olika studier.

Symptomen brukar
komma i tredje månaden. Sömnlöshet, aptitstörningar och oro är vanligt. Det finns till och med ett namn på företeelsen -couvade. Det är ett franskt ord som betyder ”kläckning”.

Kanadensiska forskare
har enligt Aftonbladet kunnat bevisa att mannens hormonsystem ändras veckorna innan födseln, precis som kvinnans. Halten av prolaktin, som stimulerar produktionen av bröstmjölk, ökar rejält -även hos mannen. Prolaktin stimulerar också ett vårdande beteende.

Hormonet kortisol
ökar också hos både blivande mammor och pappor. Det gör det lättare för föräldrarna att känna igen barnets doft och reagera på den lilles behov, tror forskarna.

Samtidigt minskar
mängden testosteron, manligt könshormon, hos män som ska få barn. Det gör dem mindre våldsamma och utåtagerande.

Hur kommer det sig då att papporna upplever de här förändringarna? Den vetenskapliga förklaringen lyder att männens kroppar känner av att partnern är gravid eftersom hon utsöndrar feromoner, en slags luktlösa luktmolekyler. Det sätter i gång hans hormonproduktion.

Det händer till och med att män upplever kräkningar medan de väntar barn, skriver amerikanska sajten pregnancy.about.com. Men du kan vara lugn, de bubblande hormonerna och kulan på magen försvinner. Några månader efter födseln brukar mannens hormonsystem vara återställt till det normala.

Och bekymren
du upplever kommer aldrig att var lika svåra som de din flickvän får stå ut med.

Bildspel: Skengravid?

Bildspel: Skengravid?

[email protected]

2008-07-29 11:52:00

Publicerad: 29 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp