Att vissa män har svårt att vara i en parrelation är ingen nyhet. Men nu har svenska forskare hittat en gen som tros ligga bakom problemet.
Män som bär på denna gentyp har sämre förutsättningar för att lyckas i ett kärleksförhållande och har svårare att vara trogna. Forskarna vid Karolinska Institutet i Stockholm har kommit fram till detta genom att studera sorkar.
Ja, sorkar. Små råttliknande djur som rotar runt i jorden, du vet. Genom att jämföra präriesorkar, som lever i monogama relationer, med de mer lättfotade ängssorkarna har forskarna lyckats isolera den gen som skiljer arterna åt. Det är ett hormon i hjärnan som heter vasopressin, och sorkar som har lättare att ta upp hormonet blir mer monogama. #IMG2-R#
Samma tendens har forskningsgruppen nu hittat bland mänskliga hannar. Män som har svårt att ta upp vasopressin är oftare ogifta och har svagarere band till sin partner än andra män. Har de mot förmodan gift sig drabbas de oftare av äkenskapskriser. Deras fruar är också mer missnöjda med relationen än hustrur till män som dragit vinstlotten i detta kärlekens genlotteri.
Exakt hur vasopressinreceptorerna påverkar beteendet vet man dock inte ännu. En annan fråga kvarstår också: hur länge dröjer det innan man kan köpa “trohetspiller“ på Apoteket?
2008-09-02 11:49:00