“Kärleksbomba dig!“

Hon har skrivit storsäljare som "Självkänsla nu" och "Mera självkänsla". improveme har träffat gurun som fått hela Sverige att kärleksbomba sig själva.

“Jag är en härlig skit som gör så gott jag kan, och det räcker fullständigt.“

Hur ofta säger du så till dig själv? Troligtvis inte tillräckligt ofta -och det vill självkänslecoachen Mia Törnblom ändra på. Nyckeln till att få bra självkänsla är nämligen att öva, öva, öva.
-Självkänsla är själens kondition. Slutar vi träna försvinner konditionen, sa Mia under sitt populära föredrag om självkänsla på Beauty08-mässan.

Men det första man behöver göra är att förstå skillnaden mellan självkänsla -som handlar om den man är -och självförtroende -som handlar om det man gör. Det går alltså att ha bra självförtroende men dåligt självförtroende, något många “duktiga“ högpresterande människor lider av. Då kanske man är jättebra på sitt jobb, men dålig på att inse sitt värde som människa.

Självkänslan kan ses som ett konto, ungefär som det vi har på banken, menar Mia Törnblom. Att till exempel göra bort sig eller blir dumpad innebär stora uttag från självkänslekontot.
-Därför är det smart om vi lär oss att fylla på innan vi behöver ta ut. När det blir noll på självkänslekontot finns ingen kredit att söka, berättade Mia.

Ett annat viktigt steg är att sluta jämföra sig med andra och tro att de är smartare, coolare och snyggare. Det är helt okej att tänka “vad vacker hon är“ om någon du möter, menar Mia Törnblom. Men strunta i att lägga till “…och jag som är så ful“. #IMG2-R#
Slutligen gäller det att vara snäll mot sig själv -särskilt när man tabbar sig.
-Du måste behandla dig själv med samma respekt som du behandlar andra med. Om en kompis berättade att hon misslyckades med en presentation på jobbet skulle du inte skrika: “Åh, ditt pucko!“ Så varför ska du sparka på dig själv när du redan ligger ner? frågade hon publiken.

Efter Mia Törnbloms föreläsning fick improveme en pratstund med självhjälpsgurun.

Mia, varför lider så många unga av dålig självkänsla?
-Därför att ingen pratar om självkänsla, det är inget de får lära sig i skolan. Det vore konstigare om de hade bra självkänsla.

Tycker du att vi borde ha självkänsla på schemat?
-Absolut!

Vad kan man göra om en vän har dålig självkänsla? Kan man stötta på något sätt?
-Man kan försöka motivera någon att jobba med självkänslan, men det är samma som med idrott: man kan inte träna åt någon annan. Personen måste göra det själv.

Vad är det allra bästa knepet du kan ge för att få bättre självkänsla?
-Att varje dag skriva ner tre bra saker om dig själv.

Bildspel: “Kärleksbomba dig!“

Bildspel: “Kärleksbomba dig!“

Bildspel: “Kärleksbomba dig!“

Bildspel: “Kärleksbomba dig!“

[email protected]

2008-10-27 16:29:00

Publicerad: 27 oktober 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag