Fibrer skyddar

Nya studier visar att kvinnor löper 25 procent längre risk att drabbas jämfört med andra kvinnor.

Aftonbladet skriver att fibrer i frukt, bröd och grönsaker kan skydda kvinnor mot bröstcancer. Nya studier visar att kvinnor löper 25 procent längre risk att drabbas jämfört med andra kvinnor. Studien är utförd i Malmö och cirka 30 000 stödjer tesen. Uppgifterna samlades in på 1900-talet och de 544 kvinnor som fick bröstcancer har jämförts med friska kvinnor.

”Jämförelsen visar att de kvinnor som åt mest fiberrikt bröd hade 25 procents lägre risk att få bröstcancer än de som åt minst fiberrikt bröd. Att äta mycket frukt, bär och grönsaker minskade också risken”, skriver forskaren Emily Sonestedt, som snart presenterar sin avhandling vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande till Aftonbladet.

Liganer är ett ämne i fibrer som sägs ligga bakom den skyddande effekten. Ämnet omvandlas i tarmen till enterolakton, likt östrogen, som ofta är bov i dramat vid bröstcancer-och som i sin tur kan konkurrera ut det kvinnliga könshormonet på sikt. De kvinnor som åt mycket fibrer i kosten hade högre halter av enterolakton och fick enligt resultaten minskad cancerrisk.

Bildspel: Fibrer skyddar

Bildspel: Fibrer skyddar

[email protected]

2008-11-11 08:47:00

Publicerad: 11 november 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag