“Jag var för smal“

För improveme.se berättar stjärnbloggaren och programledaren om hur hon hanterar pressen att ständigt hålla sig slank.

Vi påverkas alla av skönhetsidealen och dess krav på att alltid se smal och vältränad ut. Det gäller även Katrin Zytomierska, berättar hon när jag träffar henne på Balance Gym i Stockholm.

-Man tittar ju
i tidningar hela dagarna och ser hur tjejer och modeller ser ut på bilderna. Det är klart att man blir påverkad. Hjärnan registrerar och tänker att det är så här man ska se ut, säger hon.

Därför är det viktigt att man har ett eget ideal, istället för att ständigt jämföra sin kropp med andra kvinnors, menar Katrin.
-Jag såg den senaste filmen med Angelina Jolie och kände bara: “Gud, jag vill verkligen inte se ut sådär.“ Det enda sättet man kan se ut så är att sluta äta. Hon ser inte hälsosam ut.

#IMG2-L#Själv strävar Katrin efter att se “normal“ ut, varken underviktig eller överviktig.
-Jag vill se ut på ett visst sätt, och det gör jag typ nu. Jag har inte som mål att gå ner i vikt mer än vad jag redan har gjort. Däremot så vill man ju alltid se mer tränad ut.

Bara en gång i sitt liv har hon varit för smal -när hon gifte sig med sin exman Alex Schulman sommaren 2007.
-Då blev det hysteriskt. Jag vägde 51 kilo, så det var inte sjukligt på något sätt, men när jag kollar på bilder nu känner jag: “shit, vad smal jag var!“ säger hon.

Idag känner Katrin att om hon inte fick i sig tillräckligt med mat skulle hon aldrig orka med sin aktiva livsstil.
-Jag måste sköta mitt företag, jag måste göra “Idol“ och alla de här sidoprojekten. Om jag inte åt skulle jag inte klara det. Man behöver energi för att klara av att leva och kunna vara koncentrerad, berättar Katrin.
#IMG3-R#
Katrin känner att hon åldersmässigt passerat riskzonen för att drabbas av ätstörningar -“jag är 31 år nu, jag kommer aldrig misshandla min kropp på det sättet“ -men tror att yngre tjejer lätt kan hamna i fällan.
-Det är livsfarligt, för det är jättelätt att unga tjejer som inte har byggt upp ett bra självförtroende ännu tänker, “jaha, så där ser Angelina Jolie ut, det är så man ska se ut nu“. Och så får de anorexia, säger Katrin Zytomierska.

Själv har Katrin
fått med sig en stark självkänsla hemifrån, med en familj som gett uppmuntran, kärlek och bekräftelse. Det har gett henne styrkan att tro på sig själv och strunta i vad andra tycker.

-Det spelar ingen roll om folk skriver i min blogg att jag har blivit tjock eller att jag har en stor, ful, äcklig näsa. Man måste lära sig att inte ta åt sig, att sålla bort all kritik som inte är konstruktiv, säger hon. Sen får man inte vara rädd för att göra bort sig. Säger man nånting som är korkat får väl folk garva åt det. Det är väl inte hela världen?

Bildspel: “Jag var för smal“

Bildspel: “Jag var för smal“

Zytomierska tränar tre gånger i veckan för att hålla sig i form.

Zytomierska tränar tre gånger i veckan för att hålla sig i form.

Katrins stora last:

Katrins stora last: ”Jag äter jättemycket godis.”

[email protected]

2008-12-01 16:15:00

Publicerad: 1 december 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag