Hälsotrender kommer och går och för den som lagt glutenfri kost på sin hälsolista kan nu få en ny älskling.
Glutenfri kost blir allt vanligare och i Sverige är andelen glutenintoleranta högst i västvärlden, skriver celiaki.se. Inte bara hos intoleranta är intresset för glutenfrikost stort, utan vissa väljer även att haka på mathållningen för andra syften.
Teff odlas i Etiopien där den främst används till för att baka den etiopiska pannkakan, injera, som tillsammans med grytor, utgör landets nationalrätt. Användningsområdet är dock inte begränsat till injera. Som malet mjöl kan sädesslaget även brukas till pasta och bröd.
Förutom att sädesslaget är glutenfritt har det höga nivåer protein och kalcium. Etiopien har nyttjat teff i åratal men det är först nu på senare år som det har fått ett genomslag i västvärlden, berättar Hailu Tessema, ägare av Mama Fresh som tillverkar injera, för bbc.com.
Teff injera exporteras tre gånger i veckan till Sverige och Tyskland och två gånger i veckan till Norge, berättar Tessema. Efterfrågan växer dessutom med tio procent månatligen.