Att vatten har en viktig funktion i kroppen är uppenbart när vi uppmärksammar den faktiska procentmängden vi består av. Hela 70 procent vatten rymmer våra kroppsbyggnader.
Med tanke på att varje cell är beroende av vatten för att kunna fungera som den ska, kan minsta lilla uttorkning därför skapa reaktion. Faktum är att kroppen, reagerar väldigt snabbt även när vi är milt uttorkade och detta kan ge uttryck i form av diskret huvudvärk, trötthet eller sötsug, skriver womenshealth.com.
Ett rent konkret tecken på uttorkning är den gula färgen på urinen när vi kissar. Kroppens reaktion på att den inte förses tillräckligt med vatten är att spara på det som redan finns. Detta genom att signalera för njurarna att sakta ner och spara på vätskan istället för att föra det till urinblåsan.
Dålig andedräkt kan också tyda på vattenbrist. Saliv som har i uppgift att döda bakterier tappar funktionen när det blir torrt i munnen.
Kroppen har alltså förmågan att kunna anpassa sig efter situationer vilket kan ge utlopp på olika sätt. Ofta handlar det om prioritering vilket i brist på vatten kan innebära att vissa mindre viktiga kroppsdelar, som lederna, blir utan vätska. Vi kan följdvis känna oss svaga och stela.
Beroendes på olika faktorer som kroppsvikt, fysisk aktivitet och klimat kan den dagliga nödvändiga mängden H2O variera från person till person.
”8-glas-per-dag-regeln” som vi ofta uppmanas att leva efter är alltså inte helt fel, menar Institue of Medicine (IOM), en ideell organisation i USA vars ledmotiv är hälsa. Det finns alltså inga exakta mått på hur mycket eller lite vatten man ska dricka, men 3 liter för män och 2.2 liter för kvinnor är bra ungefärliga mått, menar IOM.
Med fullspäckade scheman, plikter och tidsfrister är det lätthänt att ett glas vatten hamnar längst ner på priolistan. Men det är inte över för det! Tack vara appen Drink timer kan vi nu få påminnelser direkt till mobilen när det är dags att återfukta kroppen.