Stopp för magra ideal

Modebranschen måste sitt ansvar och förbjuda sjuka modeller på catwalken.

Diskussionen satte fart för två år sedan när tre unga modeller bantade ihjäl sig. Många reagerade och ville se nya regler som skulle sätta stopp för magra ideal. Men i augusti förra året lades förslaget med att kräva ett hälsointyg av size zero-modeller ner. Det skulle bli för dyrt och integritetskränkande att kräva friskhetsintyg av modeller menade det brittiska moderådet.

Nu är frågan aktuell igen, men denna gång är det kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som har gett sig in i debatten om skelettrenden. När hon delade ut designpriset på Elle-galan passade hon även på att ge kritik mot modebranschens svälttrend.
”Hade man kunnat stifta en lag om en BMI-gräns på 18 för modeller så skulle jag göra det”, sade Lena Adelsohn Liljeroth.

Under modeveckan förra året förskräcktes kulturministern
av de undernärda modellerna.
-Det är inte sunda ideal, många ser sjuka ut och har bulimi och anorexi. Alla i branschen vet, men låtsas inte om det, säger hon till Expressen.

De bantade ihjäl sig:

Ana Carolina Reston, Luisel Ramos och hennes lillasyster Eliana Ramos var alla modeller innan anorexin tog deras liv. Samtliga tjejer hade storlek 32 som i snitt motsvarar en 8-årings kropp.

Den brasilianska modellen Ana Carolina Reston, 21, vägde endast 40 kilo till sina 172 centimeter när hon fick en kraftig inflammation i njurarna som ledde till hennes död.

Luisel Ramos vägde bara 44 kilo när hon kollapsade och dog under en modevisning. Lillasyster Eliana Ramos, 18, var också modell precis som Luisel Ramos. Eliana Ramos hittades död i sitt hem i Uruguay efter en hjärtattack som orsakades av en lång tids svält. Hon dog endast sex månader efter sin syster 22-åriga Luisel Ramos.

* Normalvikt är ett BMI (Body Mass Index) på 18,5-25. Mindre än 18,5 beräknas som undervikt.

Ana Carolina Reston, Luisel Ramos och Eliana Ramos dog i anorexia.

Ana Carolina Reston, Luisel Ramos och Eliana Ramos dog i anorexia.

[email protected]

2009-01-20 13:07:00

Publicerad: 20 januari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp