Är du redo för #bröstchocken?

Varje dag får cirka 8 400 svenska kvinnor beskedet att de drabbats av bröstcancer. Mellan hälften och två tredjedelar av fallen upptäcks via mammografi. Men det är inte alla som går på dessa livsviktiga bröstundersökningar.

Cirka hälften av de som kallas till mammografi går varje gång, men 8 procent går aldrig. Detta delvis för att det i vissa landsting kostar pengar att undersöka brösten. Har man det knapert kanske man då väljer att dra in på just den kostnaden och hoppas att det är sådant som drabbar andra och inte mig.

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (BRO) har kickat igång en kampanj för att dels fånga upp dessa kvinnor som inte kommer på sina besök, men verkar även för mer jämlikhet i vården för kvinnor med bröstcancer.

Några av kraven BRO ställer i sin kampanj ”För alla kvinnors rätt till bröst” är:

  • Avgiftsfri mammografi i hela landet
  • Årlig nationell informationskampanj om mammografi
  • Lika tillgång till läkemedel oavsett bostadsort.
  • Mobila mammografienheter i glesbygdskommuner
  • Alla kvinnors lika möjlighet till bröstbevarande kirurgi eller rekonstruktion

brost

Idag behandlas cirka 100 000 kvinnor för bröstcancer men vården skiljer sig väsentligt mellan olika landsting. Så pass mycket att det i vissa fall kan handla om skillnad mellan liv och död.

Fyra av fem överlever sin bröstcancer men i många av dessa fall har man en stympad kropp där ett eller båda brösten tagits bort, och som påminner om sjukdomen även efter man tillfrisknat fysiskt. För att slippa denna påminnelse tycker BRO att det är en självklarhet att möjligheten till bröstbevarande kirurgi eller rekonstruktion ska finnas i alla landsting.

Vill du stödja arbetet för en jämlik bröstcancervård kan du om du vill lägga upp en bild på Instagram som symboliserar bröst för dig och tagga den med #bröstchocken. Eller så kan du självklart sätta in pengar på BRO:s 90-konto: 9005919

Läs även mer om deras kamp mot bröstcancer på hemsidan här.

Louise Flinck
Publicerad: 30 juni 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp