Ger män hår tillbaka

Mats Ingers är expert på hårtransplantationer och är medicinskt ansvarig på New Hair Clinic i Lund som gör sedan starten 1991 har utfört 6000 operationer.
Han är även med i improveme.se:s Skönhetsråd där han svarar på läsarnas frågor.

Hur kommer det sig att du blev medlem i Skönhetsrådet?
-Jag blev tillfrågad av Anna, som var en av initiativtagarna till improveme.se.

Vad är det roligaste med att vara med i Skönhetsrådet?
-Jag älskar kommunikation och det finns nog lite av en “skollärare“ i mig. Frågor kring utseendet är komplicerade och mångbottnade. Jag tycker om att förklara att de flesta saker i livet inte är svarta eller vita, utan har någon gråton. Eftersom jag inte är helt ung har jag en del livserfarenhet, vilket underlättar.

Vad är den vanligaste frågan som du får av dina läsare/patienter?
-“Kommer jag att bli nöjd, om jag gör en transplantation?“ är alltid en fråga som ligger i luften när jag gör konsultationer. Generellt vill man ofta veta varför man börjat tappa hår, och hur stor täthet det finns på en viss yta, som blivit tunnhårig.

Hur vanligt är det med hårtransplantationer bland män?
-Ungefär hälften av alla män kommer att drabbas av någon grad av manligt håravfall. Vi gör runt 350 manliga hårtransplantationer om året. Det är förstås bara en liten, liten del av de, som kanske skulle kunna vinna något väsentligt på att göra ingreppet. Men om man har accepterat naturens gång, så kommer man kanske aldrig på tanken. Inte så sällan får jag kontakt med någon, som har en transplanterad kompis. Man har insett att det är roligare med hår än utan, så varför inte unna sig den lyxen, om utsikterna till ett bra resultat är goda?

#IMG2-R#Och bland kvinnor?
-Även bland kvinnor är det förhållandevis vanligt att tappa så mycket hår på huvudet att det blir generande. Man ser ofta siffran 10-15 % som mått på detta problems utbredning. Av våra transplantationer är cirka 5 % kvinnor, men jag gör fler och fler konsultationer med ofta förtvivlade kvinnor, där jag kanske inte kan erbjuda transplantation som ett realistiskt alternativ.

Hur går det till?
-Vid en hårtransplantation flyttar man hårsäckar från sådana områden som inte är eller kommer att drabbas av ärftligt håravfall. Detta gäller både män och kvinnor. Håret växer i små grupper, ofta med 3 hårsäckar i varje. Det är dessa naturliga grupper, som utgör ett transplantat. Man sticker ner transplantaten i individuella slitser, med 20-30 (ibland 40) enheter på en cm2. Då kan man så småningom få en uppväxt av 60-100 hårstrån. Helt avgörande för framgång är att patienten har förstått vad som är genomförbart.

Finns det flera metoder?
-De två olika metoder,man skördar hårsäckar på kallas 1)stripmetoden och 2)FUE. I första fallet tar man en sammanhängande hudremsa från bakhuvudet, och låter assistenterna separera fram de naturliga hårsäcksgrupperna. Det blir ofta fråga om va 2000 stycken (svarande till ca 6000 hårsäckar), om man tar en “stor“ bit. Metod nr 2 innebär att man istället “borrar“ ut hårsäcksgrupper med ett litet vasst rör. Då får man ingen ärrlinje, men metoden är betydligt dyrare.

Vad kostar det?
-Hårtransplantationer enligt stripmetoden ligger oftast mellan 25 -46.000 kronor. FUE kostar 2-3 gånger så mycket, per flyttad hårsäck.

Vad är det bästa, respektive sämsta, med ditt jobb?
-Jag älskar som sagt att kommunicera. Jag gillar att förklara saker. Patienterna lämnar konsultationen med en god förståelse, och visar ofta stor tacksamhet för detta. Jag trivs med mitt jobb, och ser egentligen inget “sämsta“. Möjligen då att arbetstiden tenderar att bli lite väl lång ibland.

Finns det någon produkt/botemedel på marknaden som kan motverka håravfall för män?
-Två läkemedel, Minoxidil och Finasterid. Laserbehandling på rätt indikation. Många naturprodukter har säkert också en gynnsam verkan, men kräver kunskap.

Kan man motverka håravfall genom någon särskild kost?
-Hårsäckarna har intensiv ämnesomsättning, och är därför känsliga för om man slarvar med maten. Frukt, grönt och grovt bröd varje dag, fisk flera gånger i veckan, brukar jag säga. Livsstilen har betydelse, är den god behöver man sällan speciella kosttillskott.

När börjar män bli tunnhåriga?
-Det kan starta redan i tidiga tonåren!

Få svar på dina frågor!
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Mats Ingers, hårspecialist på New Hair Clinic:
Ställ din fråga till Mats Ingers här!

Bildspel: Ger män hår tillbaka

Bildspel: Ger män hår tillbaka

Mats Ingers

Mats Ingers

[email protected]

2009-01-22 09:17:00

Publicerad: 22 januari 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag