Sex fördelar med att komma tillbaks till jobbet

Att gå till arbetet efter semestern kan kännas tungt, och för en del kanske till och med ångestframkallande. Efter att ha bestämt själv över vad man ska göra, och när man ska göra det, i flera veckor är det plötsligt rutinerna som ska gälla igen.

Men faktum är vi behöver rutiner. Både barn och vuxna mår bra av att ha regelbundna vanor. Vår biologiska klocka har 24-timmarsdygn och styr såväl sömnhormon, kroppstemperatur, vakenhetsgrad, blodtryck och annat.

Vi har listat sex fördelar med att vara tillbaks i sadeln igen.

Sömnen

Sömnens viktigaste uppgift är att återställa hjärnan och hela centrala nervsystemet i det tillstånd det ska vara när man är på topp. Det handlar också om att återställa en rad substanser som har förbrukats under dagen.

– Sover man från klockan 23 till klockan 7 optimerar man sömnen. Egentligen är idealet att sova 20.00–04.00, det är så vi är konstruerade, men det är lite svårt att få till stånd i dagens samhälle, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare på Karolinska Institutet

Vikten

Under ledigheter är det lätt att skippa sina matvanor och äta lite när man känner för det. Man kanske dricker mer alkohol än vanligt och skippar det där med träning när man ju faktiskt har semester. Det är inte helt konstigt om byxorna spänner lite över magen när man unnat sig både det ena och det andra. Men förutom att man kanske inte riktigt trivs med de där extrakilona kan det dessutom vara farligt att äta oregelbundet.

I undersökningar har man kunnat se det metabola syndromet, ett samlingsnamn för ett antal faktorer som ökar risken för att bli sjuk i någon hjärt-kärlsjukdom: bukfetma, förhöjd mängd blodfetter, högt blodtryck och nedsatt glukostolerans har ökat om man inte ätit som man ska. Det handlar alltså inte bara om att äta nyttigt utan även regelbundet för att kroppen ska må bra.

Psyket

Att sova för mycket är ohälsosamt för den som har en depression, och tvärtom kan för lite sömn bidra till skov för den som har diagnosen bipolaitet.

Relationer

Att komma tillbaks till jobbet innebär att man känner sig behövd. Att man utför ett arbete. De flesta har dessutom arbetskollegor och en social relation med dem.

Även förhållanden mår bra av vissa rutiner.

Ekonomin

Om man nu inte har för vana att äta ute varje dag när man jobbar, utan istället har för vana att göra matlådor sparar man pengar. Det är dessutom bra för samhället när företagen kommer igen efter semestern, men det är en annan femma

Huden

Din hud mår bra av rutiner. Sover du regelbundet blir huden glad. Ser du till att få frisk luft, dricka vatten och är noga med rengöringen är det en bra grund för en strålande och frisk hy.

 

Louise Flinck
Publicerad: 12 augusti 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp