Mats Ingers är läkare och expert på hårtransplantationer. Han arbetar som medicinskt ansvarig på New Hair Clinic i Lund. Han får många frågor om läkemedel för manligt håravfall och reder ut effekterna och biverkningarna en gång för alla.
Det finns två läkemedel med dokumenterad effekt vid manligt håravfall: Minoxidil (Rogaine©, Recrea©) och Finasterid (Propecia©). Det ena läggs i hårbottnen, medan det andra tas som en daglig dos via munnen. Jag tillhör förmodligen en av Sveriges flitigaste förskrivare av finasterid, vilket innebär att jag samlat på mig mycket erfarenhet, både om effekter och om bieffekter.
Det har cirkulerat många påståenden om riskerna med att ta finasterid. För några år sedan var det cancerrisken. Den debatten har tystnat sedan en välgjord amerikansk studie visade, att en dos av 5 mg finasterid dagligen till äldre män under en 5-årig uppföljningsperiod gav en minskning av antalet fall av prostatacancer med ca 30 % jämfört med kontrollgruppen, som fick sockerpiller.
Om man läser studien noggrant finns dock en uppgift, som något förtar det positiva budskapet. Av dem som trots allt fick tumörer i finasteridgruppen drabbades en något högre andel av en aggressivare form av prostatacancer än i kontrollgruppen. Totalt sett är det dock rimligt att säga att man inte behöver räkna med en riskökning, om man som 20-åring börjar ta finasterid, och håller på med det i, säg 10 år.
Om 10 år vet vi mer. Då kanske vi kan utsträcka den säkra perioden till 15 år. Finasterid har visserligen funnits som läkemedel i drygt 15 år, men under de första 5 åren bara i urologens arsenal och då i dagsdosen 5 mg. När prostatagubbarna berättade om sina märkliga hårupplevelser startades ny forskning, som resulterade i Propecia©, som ju är finasterid 1 mg.
Nu har en annan möjlig biverkan kommit i fokus: En del personer påstår, ofta via bloggar, att de har finasteridbehandling att tacka för en bestående impotens. Vi talar alltså inte om den procent, som enligt Fass-texten kommer att drabbas av en erektionstörning, utan om personer som hävdar att denna störning blivit permanent, trots att de slutade med finasterid för länge sedan. Som exempel, ta del av ett vittnesmål från en mycket välartikulerad person på www.propeciasideeffects.com
Hur skall man ställa sig till en sådan uppgift? Tillverkaren hävdar bestämt, att någon sådan risk inte föreligger. Vårt eget Läkemedelsverk har låtit meddela, att man följer utvecklingen, och tar del av den dokumentation som kommer fram. Det här är min åsikt:
Impotensproblem har funnits långt, långt innan finasterid ens var påtänkt. Det är ett tillstånd med högst varierande orsaker. Hos äldre är det inte sällan en följd av en generell kärlsjukdom (arterioskleros eller åderförkalkning). Men i alla åldersgrupper kan det finnas ett inslag av psyke, kanske också ett relationsproblem.
#IMG2-R# Antalet finasteridbehandlade patienter är idag stort. Då kan man vara säker på att det kommer att inträffa att en del av dessa patienter också drabbas av impotens utan att det finns ett orsakssamband. Om det som egentligen är orsak till problemet kvarstår, hjälper det ju inte att finasteridbehandlingen avbryts. Och i den situationen ligger det naturligtvis också nära till hands att finasterid utses till syndabock.
Av de 2000 patienter jag har eller har haft på finasterid har en menat sig råkat ut för ett bestående problem. En annan patient rapporterade en närmast osannolik mängd biverkningar. Jag citerar: Efter att ha ätit finasterid i tre veckor har jag den senaste veckan drabbats av diverse obehagliga tillstånd som jag antar har med medicinen att göra. Mina bröst är ömma och svullna. Jag svettas mycket. Mentalt så känner jag mig som en gravid kvinna. Jag har ont i testiklarna. Utslag på huden. Bristingar. Hela kroppen värker av och till. Jag svettas mycket. Nedstämdhet växlande med impulsiva handlingar. Jag mår skit helt enkelt. Och jag har inte läst något om biverkningar då detta slog till. Ganska precis efter 3 veckors kur. Nu har jag slutat äta medicinen sen tre dagar tillbaka. Hur länge kommer detta att pågå? När är allt ute ur kroppen? Jag har sen innan ätit två anti-depressiva.
I detta fall klingade alla biverkningar av efter en dryg vecka, dvs när allt finasterid var ute ur kroppen. Medlet har en biologisk halveringstid av ungefär 12 timmar. Jag tror inte att det rörde sig om inbillning. Min patient har själv en rimlig teori om varför just han drabbades av allt detta. Min teori är att det häftiga biverkningarna är ett resultat av att jag äger en psykisk känslighet -bipolaritet – i grunden, och därför är extra känslig för hormonbalansen i kroppen.
En sammanfattning av min ståndpunkt är att jag tycker finasterid är ett mycket, mycket värdefullt läkemedel vid ärftligt håravfall, och att riskerna med behandlingen är mycket små. Men var och en får ta eget ansvar för sitt beslut att påbörja medicineringen.
2009-02-09 09:23:00