Charles svarar läsarna

Charles Randquist är plastikkirurg och driver Victoriakliniken i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Han arbetar främst med bröst-, näs- och ansiktsplastik. Nu svarar han på läsarnas frågor.

Jag är en 19-årig tjej som vill göra både näsoperation och bröstförstoring. Det är något jag länge har velat göra. Kan man göra operationerna samtidigt? Hur ska man gå tillväga för att hitta en bra klinik?
SVAR: Det går att utföra operationerna samtidigt. För att hitta en bra klinik rekommenderar jag dig att söka på olika hemsidor, chattforum, vänner och bekanta.

Jag är en kvinna på 48 år som skulle vilja göra vissa förändringar, bland annat en hakförstoring. Är det en komplicerad operation? Blir man sövd? Vilka risker finns det? Vad är priset för en sådan operation?
SVAR: Nej, det är inte en komplicerad operation det finns dock olika tekniker beroende på dina önskemål. Det vanligaste är att man förstorar samt formar hakan med ett hakimplantat vanligtvis bestående av fastare Silicon material. Kan göras i lokalbedövning eller sövning. Man måste dock även göra benförflyttning av käkbenet detta kräver dock en sövning. Det går även att göra en förstoring med hjälp av Fillers, det viss säga en fyllnadssubstans, vanligtvis Hyaluronsyra, något som används för att förstora bland annat läppar. Detta är dock inte permanent. Kostnad för hakförstoring med implantat 15-25.000 kronor.

Många vill förstora sina läppar men jag vill göra mina mindre. Är det möjligt och vad skulle det kosta?
SVAR: Ja, det är möjligt. Svårt att bedöma utan personlig konsultation ca 10-20 000 kronor.

Jag gjorde en näsplastik för 10 år sen och jag tycker att min näsa ser så liten ut för en man. Kan man göra ett implantat for att få en större näsa?
SVAR: Ja, det finns olika sätt att förstora eller höja en näsrygg. Endera silicon implantat eller kroppseget brosk från öra, revben eller egna näsa. Man kan även höja näsan med Fillers det vill säga fyllnadsmaterial som vanligtvis består av Hyaluronsyra .

Jag bor i Göteborg och vill utföra en näsplastikoperation. Vilken/vilka läkare rekommenderar du här i Göteborg?
SVAR: Jag kan inte rekommendera någon enskild i Göteborg.

Jag har en fråga om ett känsligt område där jag har mycket komplex, nämligen underlivet. Det är så att min ena inre blygdläpp är väldigt stor och hängande. Resten av underlivet ser bra ut, men den ena hänger liksom ut som en flärp. Detta ger mig otroliga komplex och redan nu som 16-åring (som jag nu är) funderar jag på att operera bort den, eller hur man nu ska göra. Finns det möjlighet för att göra det när man är myndig? Eller vad ska man vända sig till? Detta är verkligen jättepinsamt och jag hoppas du kan hjälpa mig.

SVAR: De flesta kvinnor är asymmetriska, det vill säga har olikstora blygdläppar. Detta kan vara störande såväl kosmetiskt som funktionellt om den är väldigt stor och hängande som du beskriver.

Förstår att du kanske upplever detta som genant. Med tanke på din unga ålder är mitt råd att du kontaktar en gynekolog för att prata om detta. Upplever du, samt gynekologen att det finns en indikation för operation kan man gå vidare med en operation. En sådan operation kräver målsmans samtycke om man är under 18 år. På de flesta kliniker som utför detta ingrepp krävs dock att förälder är med, inte enbart ett skriftligt samtycke.

Mitt råd vad beträffar vilken klinik du ska vända dig till är att alltid konsultera minst två doktorer även om det innebär en viss merkostnad. Om du har en stark personlig rekommendation från någon som fått samma ingrepp utfört på sig är även detta ofta bra. Det viktigaste när du bokar en operation är att du känner dig trygg med doktorn som ska utföra detta, samt kliniken som sådan. Naturligtvis är det även viktigt att Doktorn har erfarenhet av liknande operation och utfört flera.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert
Charles Randquist om hudfrågor
Ställ din fråga till Charles Randquist här!

Bildspel: Charles svarar läsarna

Bildspel: Charles svarar läsarna

[email protected]

2009-04-01 07:45:00

Publicerad: 1 april 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp