Vill du ha hjälp med att fakturera utan företag eller fakturera utan bolag?

Det låter som att du är intresserad av att fakturera utan att ha ett eget företag eller bolag. I Sverige är det möjligt att använda så kallade egenanställningsföretag, som låter dig fakturera för dina tjänster eller produkter utan att ha ett registrerat företag. Här är en översikt över hur det fungerar:

Kanske har du inte företag och behöver fakturera utan företag eller fakturera utan bolag då kan du köpa tex varor och sälja vidare. Det är Sverigesbästaföretag som kan hjälpa dig med dessa typer av fakturera utan företag eller fakturera utan bolag.

Vad är egenanställning?

Egenanställning innebär att du arbetar som frilansare eller konsult men använder ett egenanställningsföretag för att hantera faktureringen och den administrativa delen av ditt arbete. Du blir anställd av företaget för den tid du utför ett uppdrag, och företaget sköter din fakturering, skatter, sociala avgifter och försäkringar.

Så här fungerar det:

Registrera dig hos ett egenanställningsföretag: Börja med att registrera dig hos ett egenanställningsföretag, till exempel Frilans Finans, Cool Company eller liknande.

Utför ditt uppdrag: Du utför arbetet precis som vanligt för din kund.

Skicka en faktura: När uppdraget är klart, skickar du en faktura via egenanställningsföretaget till din kund. Egenanställningsföretaget sköter allt det administrativa.

Betalning: Kunden betalar fakturan till egenanställningsföretaget, som sedan betalar ut din lön efter att ha dragit av skatter, sociala avgifter och en administrativ avgift.

Lön: Du får din lön utbetald precis som vilken annan anställd som helst, och egenanställningsföretaget redovisar skatter och avgifter till Skatteverket.

Fördelar med att använda egenanställningsföretag:

Enkelhet: Du slipper hantera administrationen kring skatter, avgifter och bokföring.

Flexibilitet: Du kan testa dina affärsidéer eller arbeta som frilansare utan att behöva starta ett eget företag.

Trygghet: Egenanställningsföretagen erbjuder ofta försäkringar och hanterar din skatt, vilket ger dig en tryggare arbetsmiljö.

Nackdelar:

Kostnad: Egenanställningsföretagen tar ut en administrativ avgift, ofta mellan 3–7% av fakturabeloppet.

Mindre kontroll: Du har inte full kontroll över de administrativa processerna, vilket kan vara en nackdel om du vill ha insyn i alla delar av ditt företagande.

Egenanställning är en praktisk lösning om du vill börja fakturera för dina tjänster utan att starta ett företag eller bolag. Det är särskilt användbart om du vill testa marknaden innan du eventuellt registrerar ett eget företag i framtiden.

Publicerad: 18 september 2024

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp