Skydda dig i solen

Solskador är den största boven i hudens åldrande och kan orsaka rynkor, pigmentfläckar och hudcancer. Så här gör du för att bli säker i solen.

Skippa solariet
Lura inte dig själv att tro att du skyddar huden genom att “grunda“ i solariet. Forskning har visat att personer som börjar sola solarium innan 35 års ålder har 75 procent högre risk att drabbas av hudcancer.

Smörj in dig
Det mest självklara tipset är också det bästa -se till att alltid smörja in dig med solskyddskräm. Ska du vistas länge i solen så gäller det att bättra på skyddet efter några timmar. Ha hellre en för hög än en för låg solskyddsfaktor, och smörj in dig även om det är lite mulet ute.

På med hatten -och brillorna
En hatt eller keps ger extra skydd mot solen, både i ansiktet och hårbottnen. Solglasögon skyddar den känsliga huden runt ögonen, där de första tecknen på åldrande ofta visar sig.

Sluta röka
Studier har kommit fram till att personer som röker har ökad känslighet för hudcancer, så fimpa genast.

Återfukta huden
Torr hud blir lättare bränd, då fetthinnan som ska skydda huden har tunnats ut. Använd därför gärna en extra fuktgivande ansiktskräm över natten, och se till att använda en särskilt ansiktstvätt -aldrig tvål, som är extremt uttorkande.

Skydda med antioxidanter
Antioxidanter skyddar kroppens celler mot fria radikaler -så se till att få lite extra antioxidanter i din kost under sommarmånaderna. Bär, frukt, grönsaker och te är rika på detta ämne.

Bildspel: Skydda dig i solen

Bildspel: Skydda dig i solen

[email protected]

2009-05-27 07:37:00

Publicerad: 27 maj 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag