Få det gjort!

Hör du till dem som skjuter tråkiga saker framför dig? Med några enkla knep kan du sluta prokrastinera.

Det kan vara frestande att vänta med att ta itu med jobbiga uppgifter och tråkiga sysslor. Men i längden leder till bara till mer stress och dåligt samvete -plus att du riskerar att missa chanser, bli försenad med viktiga saker och irritera andra.

Testa dessa knep för att komma igång:

Dela upp
Känns en uppgift övermäktig? Börja med att bryta ner den i mindre, hanterbara delar. Gör sedan en i bit taget och checka gärna av dem på en lista -känslan av att få bocka av utförda delmål ger dig motivation att fortsätta.

Boka in en tid
För att öka chansen att du lyckas ta itu med en syssla är det en bra idé att bestämma exakt var, när och hur du ska utföra den. När du väl skrivit in det i kalendern är det svårare att hoppa över.

Sluta snacka
Prata inte om att du ska göra det, utan gör det istället. “Tänk vad du kunde fått gjort på den tid du ägnar åt att planera och fundera“, skriver PS!

Sätt igång

Säg till dig själv att du bara behöver börja med uppgiften, känns det
för jobbigt kan du ta en paus och vänta till senare. Ofta fortsätter du
tills du är färdig av bara farten -det första steget är i regel det
svåraste.
 
Hylla dig själv
Det gäller att klappa sig själv på axeln ibland. Ge dig själv ordentligt med beröm när du slutfört uppgiften, och ge gärna dig själv en belöning. Unna dig något du gillar när du är färdig, och ha det som sporre under tiden du arbetar.

Sänk kraven

Tänk inte att det måste bli perfekt -det kan få vem som helst att fasa inför uppgiften. Säg istället till dig själv att det räcker med att det är bra nog. Gör ditt bästa och försök att vara nöjd med det.

Bildspel: Få det gjort!

Bildspel: Få det gjort!

[email protected]

2009-06-05 10:20:00

Publicerad: 5 juni 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag