Så vårdar du grått hår

Efter 30 är det inte omöjligt att du upptäcker ett par gråa strån i kalufsen.

Precis som huden ändras håret med åren. Produktionen av sebum, kroppens eget naturliga fett och smörjmedel, minskar vilket leder till att håret blir torrt, skört och svårare att hantera. Och så ändrar det färg vilket beror på att pigmenten tar slut. Ett hårstrås livslängd är ungefär 4-8 år, men det varierar från person till person. Efter 30 börjar de flesta få slut på pigment och de första gråa håren dyker upp.

Grått hår är snyggt och väldigt elegant om det är välvårdat och inte har spår av gula toner.
Alla får den gula färgen, den orsakas av föroreningar och rökning men döljs naturligt av hår som har pigmentet kvar. I grått hår blir den mer framträdande och kan få håret att se blaskigt och smutsigt ut. För att dämpa gulheten kan man använda ett silvershampo som framhäver de silvriga tonerna i håret.

Grått hår utan pigment må se tjockt ut, men det är oftast tunt och skört. Det är därför extra viktigt att ge håret god vård så att det blir mjukare, mer volym och glans. Använd vårdande produkter och passa på att massera hårbotten när du schamponerar håret. Det är inte bara avkopplande, det rensar även bort rester av stylingprodukter och gamla hudceller, samt stimulerar blodcirkulationen.

Skäm bort håret med en inpackning två gånger i veckan eller med en skön salongsbehandling. Om du ska färga håret, tänk mjuka slingor istället för en mörkare färg för att täcka de grå stråna. Ljusa slingor i olika nyanser ger ett mjukare och mer elegant intryck och kontrasterar snyggt mot huden.

Bildspel: Så vårdar du grått hår

Bildspel: Så vårdar du grått hår

[email protected]

2009-06-29 10:23:00

Publicerad: 29 juni 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp