Brillor som immar igen och kontaktlinser som skaver? Korrigera ditt synfel med laser.
Vad kan behandlas?
Både närsynthet, översynthet (som också kallas långsynthet) och astigmatism kan behandlas med laser. Vanligtvis måste du vara 20 år eller äldre för att göra ingreppet, och din syn ska ha varit stabil under de senaste 24 månaderna.
Bra resultat på sikt
Resultatet blir inte perfekt med en gång, det kan ta allt från en dag till två, tre månader innan synen helt stabiliseras. Men när du väl fått bra syn fungerar ditt öga som normalt och resultatet brukar hålla i sig livet ut. Du kan få sämre syn på ålderns höst, men det är fullt naturligt och går inte gått att förebygga med laserbehandlingen. Riskerna med ögonlaser i dag är mycket små.
De olika lasertyperna
Hur behandlingen går till beror på vilken metod du valt. Generellt sett brukar det första besöket på en klinik vara en konsultation då du får information om ingreppet. Sedan görs en syn- och ögonundersökning, då läkarna bedömer om du är lämpad för operationen.
Lasik-metoden
Själva behandlingen brukar inte ta mer än några minuter. Väljer du Lasik-metoden placeras en vakuumring över ögat. En tunn flik av hornhinnan viks undan och sedan kan lasern börja verka. Det är snabbt över och gör inte eftersom du får bedövningsdroppar i ögat. Efteråt känner de flesta inte heller mer än lite skavande, och du kan arbeta redan dagen därpå.
Epi-lasik
Med Epi-lasik går själva operationen till på ett liknande vis, med skillnaden att hornhinnans ytligaste skikt förs åt sidan med ett speciellt instrument i stället för med hjälp av en vakuumring. Behandlingen avslutas med att en mjuk kontaktlins läggs på ögat som ett slags bandage. Patienter som väljer den här metoden får med sig värktabletter hem eftersom ögonen brukar skava lite mer efteråt. Det vanliga är att stanna hemma från jobbet i ett par dagar.
Elsa/Lasek
En annan metod är Elsa/Lasek. Den går ut på att det yttersta cellagret på hornhinnan luckras upp med en alkohollösning. Därefter poleras det underliggande bindvävslagret på hornhinnan med laser. Denna metod brukar inte medföra några större besvär efteråt.
2009-08-06 07:18:00