Läsarnas hudfrågor

Hudläkaren besvarar läsarfrågor om allt från

FRÅGA: Vad ska man göra for att bli av med vårtor på händerna?
SVAR: Det finns ett flertal behandlingsalternativ mot vårtor. Tyvärr har ingen av dessa behandlingar 100% effekt. Föreslår att du först provar med receptfritt vårtmedel från apoteket under en månad och därefter avvaktar ytterligare en månad. Om detta inte hjälper kan det vara värt att söka hjälp hos en hudläkare för frysbehandling med flytande kväve

FRÅGA: Hur ska ja bli av med pigmentfläckar på kinderna och på näsan?
SVAR: För solutlösta pigmentfläckar (lat: lentigo) finns flera behandlingsalternativ. Förändringarna kan dels behandlas med blekande lösning som hemmabehandling., men man kan också använda sig av medeldjup till djup kemisk peeling lokalt på fläckarna. Vissa använder laser eller IPL som behandling på dessa förändringar, dock med varierande resultat.


FRÅGA: Har en son på 21 år som mår jättedåligt p.g.a talgkörtlar i underlivet. Tog honom till en hudläkare, samt många andra som säger att de försvinner inte förrän han blir 40 år. Alltså ingen hjälp. Jag vill gärna få råd för att göra min son glad och social.
SVAR: Kan tyvärr inte ge några goda råd utan att sett problemen i verkligheten.

FRÅGA: Jag är man och har vaxat mina axlar. Tyvärr har detta lett till rödaktiga icke kliande och icke varande utslag om cirka 3 mm. Prickarna ser ut som finnar. Vad ska jag göra? Är detta en infektion i hårfolliklarna? Ska jag drämma till med antibiotika?
SVAR: Det du beskriver låter som hårsäcksinflammationer. Vid uttalade problem drämmer man ibland till med antibiotika, men oftast lugnar sig besvären spontant en tid efter vaxning.

FRÅGA: Jag lider av lätt acne och vad jag än gör eller använder mig av för produkter tycks det inte hjälpa. Vad rekommenderar du? Använder bra produkter som rekommenderas för min hud men det hjälper inte.
SVAR: Ta kontakt med en hudläkare. Om inga receptfria preparat hjälper så är du nog i behov av något av de receptbelagda preparaten som finns.


FRÅGA: Jag har fått jättedålig hy (akne, stora porer) det senaste året – och inte heller haft mens sedan jag slutade äta p-piller för mer än ett år sedan. Hur stor inverkan har hormonnivåerna på hyn?

SVAR: Könshormonerna påverkar talgkörtlarna i huden. Vissa rubbningar i hormonnivåerna kan ge upphov till acne. Eftersom du också har en menstruationsrubbning, så föreslår jag att du tar kontakt med en gynekolog för att få en utredning av varför den inte är som den skall vara. Vid dessa utredningar brukar de även kontrollera hormonnivåerna.

FRÅGA: Jag har fått diagnosen vitiligo med fula fläckar på huden. Vad kan man göra åt det?

SVAR: Vid den vanligaste formen av vitiligo angriper kroppens egna immunförsvar pigmentcellerna i huden, vilket resulterar i fläckar med avsaknad av pigment. Sjukdomen är ofarlig, men den kan vara väldigt kosmetiskt störande. Bruk av kortisonkräm kan ge en minskad utbredning av förändringarna när sjukdomen är aktiv.

Protopic® är ett relativt nytt preparat med kortisonliknande effekt som också har visat sig ha en fin bromsande effekt. Om man behandlar tidigt i förloppet kan man ibland även se en återpigmentering. Om man haft sina fläckar en längre tid, och sjukdomen har bromsat upp så kan man göra en pigmentcellstransplantation. Då lånar man pigmentceller från en annan del av kroppen och ”sår tillbaka” dem till det angripna området. Läs mer om vitiligo på svenska vitiligoförbundets hemsida: www.vitiligo.nu


FRÅGA: Jag har psoriasis och behandlar mig med Davobet. Det hjälper mig men nu när jag går ut i solen så blir det mörka fläckar där jag har utslagen finns det nått man bleka dem med?

SVAR: Det kvarstår ofta en missfärgning en längre tid där psoriasisfläcken suttit. Denna, ofta brunröda missfärgning bleknar av spontant efter några veckor, eller någon månad. Det finns inget sätt att skynda på detta förlopp.

Har du frågor om huden? Ställ din fråga till Anders Landgren här!

Bildspel: Läsarnas hudfrågor

Bildspel: Läsarnas hudfrågor

[email protected]

2009-09-01 15:18:00

Publicerad: 1 september 2009

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag