Så får du perfekt hud

Kärt barn har många namn. Dagcreme, underlagscreme och mineralpuder går under namnet foundations. Lär dig hitta rätt nyans och den variant som passar dig.

Välj efter hudtyp
Normal hy -kan ha alla varianter men helst inte för fet
Torr hy -behöver en fuktgivande foundation
Rynkig hy -behöver en fuktgivande med lätt- eller mediumtäckning.
Fet hy -välj en tunn och oljfri foundation

Välj en färg som ligger så nära din egen hudton som möjligt.
Du har hittat rätt när produkten smälter in och blir ett med huden. En för mörk nyans tynger ner ansiktet och du ser målad ut, en för ljus variant gör att porerna ser större ut. Testa dig fram. Gör ett besök på ett av de större varuhusen som har ett bra utbud av märken i alla prisklasser och varianter. Be om experthjälp av kunnig butikspersonal så slipper du kasta pengar i sjön.

Ett tips är att ha två foundations, en tunnare för dagtid och en mer täckande till kvällstid. För väljer du att applicera din tunna foundation under kvällstid finns det risk att du ser trött ut.

Alternativen
Mousse är en lättapplicerad foundation som är luftig i konsistensen och dess fördel är att man kan lägga två lager utan att resultatet blir för tjockt. Denna foundation passar en ung normal hudtyp. Kan användas i hela ansiktet eller på röda partier.

Vårdande foundation tillför fukt
och passar främst mogen hud. Produkten vårdar och har en semitäckande konsistens.

Mineralpuder är foundation i puderform
som blir ett med huden när pudret appliceras med borste. Alla kan ha mineralpuder oavsett hudtyp eller ålder. Det positiva med denna produkt är att du kan bestämma själv om du vill ha ett täckande resultat eller inte. Allt beror på hur mycket du applicerar och jobbar med borsten.

Färgad dagcreme passar bäst för normal,
torr eller problemhy. En dagcreme ger ett naturligt resultat men är inte lika hållbar som en täckande foundation. Produkten appliceras med fingrarna och välj en nyans som är snäppet mörkare än din egen hudton.

Täckande foundation döljer skavanker och ger en len yta. Produkten appliceras med svamp eller en speciell foundationborste. Välj en nyans som är så nära din egen hudton som möjligt för bäst resultat. Täckande foundation passar bäst för mogen hud, men undvik denna variant om du har problemhy eftersom du kan bli blank.

Bildspel: Så får du perfekt hud

Bildspel: Så får du perfekt hud

[email protected]

2009-11-05 12:45:00

Publicerad: 5 november 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp