Mats om tunnhårighet

Mats Ingers är expert på hårtransplantationer och är medicinskt ansvarig på New Hair Clinic i Lund som gör sedan starten 1991 har utfört 6000 operationer. Han är även med i improveme.se:s Skönhetsråd där han svarar på läsarnas frågor.

FRÅGA: Jag är 25 år gammal. Under den senaste tiden har jag märkt en viss tunnhårighet. Jag har alltid haft vikar, men tycker att det bara blir värre. Lider oerhört mycket över det här och tänkte höra med dig vad man kan göra? Rogaine? Tack på förhand. Mattias

SVAR: Du kan absolut pröva Rogaine. Du känner säkert redan till, att det är ett receptfritt läkemedel, som finns i två styrkor. Recrea är ett annat namn för samma aktiva substans (minoxidil). Nackdelen med dessa medel är att de ofta upplevs som problematiska att använda. De skall appliceras två gånger om dagen, och man känner sig ofta lite våt eller oljig i håret. Inte sällan uppstår hudirritation. Man bör inte överdosera minoxidil, eftersom man då kan få biverkningar från cirkulationsapparaten (yrsel, hjärtklappning). Anvisning för hur man använder preparaten finns i förpackningarna.



Det finns ett annat läkemedel mot ärftligt manligt håravfall, finasterid. Den substansen ingår i Propecia (finasterid 1 mg), men också i Proscar (finasterid 5 mg). Så kallade generiska kopior av Proscar säljs på recept under namnet Finasterid 5 mg + läkemedelsföretagets namn. Det är Propecia som är avsett för att motverka tunnhårighet. I praktiken väljer många att skaffa recept på den generiska kopian Finasterid 5 mg, som sedan kan delas i fragment, så att dagsdosen blir ungefär 1 mg. På så sätt kan man sänka sin behandlingskostnad med ungefär 5000:- om året. Via www.newhairclinic.se kan du läsa mer om detta.
 
Både minoxidil och finasterid är läkemedel, vars effekter är vetenskapligt bevisade. Med ungefär 80% sannolikhet slipper du tappa mer hår under tiden du använder någon av preparaten. En kombination ökar förmodligen chanserna, men det är inte vetenskapligt prövat. 


Man kan också nämna laserbehandling i det här sammanhanget. Det finns en god erfarenhet av att sådant ”kallt” laserljus av specifika våglängder har biologiska effekter på hårsäckar. Precis som med läkemedlen ser man ofta att situationen stabiliseras, men det är mindre sannolikt att laser ger en återväxt av betydenhet.

Det finns inte heller några vetenskapliga utvärderingar av laserbehandling i det här sammanhanget, enbart erfarenheter från ett stort antal behandlingscentra och patienter under 10 års tid.

Det finns ytterligare en likhet mellan läkemedlen och laserbehandlingen: Behandlingen måste underhållas, och på riktigt lång sikt (5-10 år eller längre) finns en del som tyder på att effekten avtar. Då återstår bara att acceptera sin situation, eller kanske börja titta efter andra alternativ. Hårtransplantation till exempel.

Få svar på dina frågor!
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Mats Ingers, hårspecialist på New Hair Clinic:
Ställ din fråga till Mats Ingers här!

Bildspel: Mats om tunnhårighet

Bildspel: Mats om tunnhårighet

[email protected]

2010-05-20 09:25:00

Publicerad: 20 maj 2010

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag