Energiboosta din vardag

Att sitta framför datorn dagarna i ända kan vara nog så energikrävande. Se till att boosta din energi på jobbet. Så här gör du.

Tänk på hållningen

Visste du att en dålig hållning framför datorn kan minska blod- och syreflödet till hjärnan med hela 30%? Se därför till att du sitter korrekt framför datorn. Om du har ett höj- och sänkbart skrivbord, passa på att variera din arbetsställning under dagen mellan stående och sittande.  

Snabba träningsövningar

Små övningar är mer effektiva än vad man kan tro då de får igång syretillförseln vilket gör att du piggnar på dig då eftermiddagen känns lång och seg. Hitta ett trappsteg och kliv upp och ned på det i några minuter, precis som på en step-klass. Eller varför inte stänga dörren till ditt rum och kör en boxningsrond mot en osynlig motståndare?

Tänk om

Förändra ditt arbetssätt. Kanske kan du besöka din kollega vid hennes skrivbord i stället för att maila henne? Att komma bort från datorskärmen i ett par minuter lite då och då piggar upp. Leverera papper personligen i stället för att lägga dem med internposten, gå till en toalett längre bort i byggnaden, eller försök att röra på dig så mycket som möjligt då du talar i telefon. Har du en sladdlös telefon, eller en mobil, kan du passa på att ta dig en promenad runt kontoret under tiden som du pratar.

En bensträckare på lunchen

Ta en promenad under din lunchtimme. Du behöver inte nödvändigtvis svida om till träningskläder, det räcker med att komma ut i friska luften för ett snabbt miljöombyte för att eftermiddagen ska kännas roligare och mindre tröttsam. Promenaden behöver inte heller vara lång, poängen är helt enkelt att du ska komma ifrån kontoret en stund.

Utmana hjärnan och skippa kakan

Om du har en kafferast på eftermiddagen, passa på att lösa ett korsord eller fundera över en sudokoutmaning. Att låta hjärnan tänka i andra banor än av den gör vid datorn ger dig nyfunna krafter. Ge de små grå något att fundera över i stället för att peta i dig en bulle som ändå bara kommer att göra dig dåsig.

Bildspel: Energiboosta din vardag

Bildspel: Energiboosta din vardag

2008-03-15 08:10:00

Publicerad: 15 mars 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp