Har du musarm?

Musarm är en samlingsbetäckning för flera olika symptom. Det får man genom upprepande rörelser som ger inflammationer i muskler och muskelfästen.

Musarm drabbar människor som dagligen tillbringar många timmar framför datorn, och som ständigt använder datormusen. Besvären blir smärta i händer, armar, nacke och axlar. Enligt undersökningar har runt en miljon svenskar musarm.

Därför är det viktigt att anpassa arbetsplatsen. Rätta till skärmen så att den står rakt framför dig, ha stöd för armarna och använd kortkommandon. På så sätt slipper du vrida huvudet och nöta ut armmusklerna. Investera i olika styrdon, exempelvis touch pads, styrkulor och joysticks. Ta fler pauser, rör på dig och stretcha. Det finns även receptfria antiinflammatoriska krämer på Apoteket för axlar och armbågar. Akupunktur och massage är andra alternativ. Dessa metoder sätter igång kroppens blodcirkulation.

Ignorerar du problemen är risken stor att besvären blir kroniska, därför är det viktigt att varva ner och ta besvären på allvar.

Bildspel: Har du musarm?

Bildspel: Har du musarm?

[email protected]

2008-04-22 14:26:00

Publicerad: 22 april 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp