Öka ditt välbefinnande

Bär är inte bara gott, de är även nyttiga och bra för din hälsa.

Antioxidanter är ett av de näringsämnen som finns i bär. De skyddar kroppen från fria radikaler som uppkommer när vi andas och får i oss näringsämnen. Men genom antioxidanternas kraft skyddas vi mot de skadliga fria radikalerna som kan bidra till diabetes, olika cancerformer och hjärt- kärlsjukdomar.

Blåbär
Blåbärs antioxidanter är skyddande mot flera cancerformer och har goda effekter på hjärnan.
De skyddar mot urinvägsinfektion hjärt- och kärlsjukdomar tack vare dess naturliga antibakteriella ämnen. Rika på mangan och järn och fungerar lika bra färska, som frysta.

Jordgubbar
En klassiker som innehåller en väldigt hög dos av antioxidanter. Ekologiska jordgubbar är bäst, de har högre halt cancerbekämpande ämnen, samt mer smak, sötma och färg. Rikliga på kalium, C-vitamin och folsyra.

Lingon
Ett svenskt bär som innehåller bland annat B-vitaminer, C-vitamin, magnesium och kalium.
Lingon innehåller många av de ämnen som bekämpar tumörceller i kroppen.

Körsbär
Om man äter körsbär regelbundet så minskar man inflammationerna i kroppen. Bären innehåller extremt mycket C-vitamin, men passa dig för torkade körsbär, de innehåller extremt mycket socker.

Hallon

Bären har en naturlig effekt mot virus, bakterier och svamp. De är rika på c-vitamin, folsyra, koppar och järn. Hallon har även förmågan att öka fettförbränningen. Frysta hallon har nästan lika högt näringsvärde som färska, så se till att ha en påse bär i frysen till smoothies och gardering.

Björnbär
Bären innehåller mycket kalium som har skyddande egenskaper mot cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Björnbär finns att köpa som frysta eller i juiceform.

Källa: Allt Om Mat

Bildspel: Öka ditt välbefinnande

Bildspel: Öka ditt välbefinnande

elina.hasslund@improveme.se

2008-04-30 08:18:00

Publicerad: 30 april 2008

Skönhet från ditt kök

Så fixar du looken hemma!