Malin svarar läsarna

Malin Eriksson är utbildad inom fysiologi- och näringslära och har jobbat som styrketräningsinstruktör under många år.

Jag intresserar mig mycket för hälsa, kost och träning, även om det kanske inte alltid syns på mig. Mitt mål är att gå ner de sista 6 kilorna (har gått ner 15 kg på 2 år). Men nu går det väldigt segt, jag måste nog lägga om min kost till det bättre. Min fråga är vad ska man äta innan träningen och efter? Jag äter varm mat kl 12:00 på jobbet, vid 14:30 äter jag en frukt och vid 17:00 innan träningen äter jag ett ägg och kanske en macka. Efter träningen äter jag två knäckebröd med räkost och en kopp the. Är hemma runt 19:00 på kvällarna efter träningen. Är detta bra? Tips?
SVAR: Vart tog frukosten vägen? Ät gärna havregrynsgröt med 2 ägg på morgonen. Mellanmålet kl. 14.30 får gärna kompletteras med 50g keso och en halv näve solrosfrön.

Middagen kl. 17. 00 är alldeles förr tunn. Jag rekommenderar 150 g kycklingfilé med tex 1,5 dl bulgur och en rejäl råkost tallrik. Ta gärna en banan med en proteindrink (rent whey protein) innan träingen. Efter träningen förbjuder jag mackor med räkost. Ät hellre tex. 100 g torskfilé , 2 små kokta potatisar och kokt broccoli med en morot.

Då det kommer till motionen. Gå gärna morgonpromenader ca 3-5 ggr/veckan. Styrketräna 3 dagar (aldrig mer än 45 min/pass) i veckan och träna 2-4 konditionspass (60 min). Och framförallt; Uthållighet. De sista kilona är alltid svårast eftersom de oftast skall bort av kosmetiska skäl.

Hur mycket kan jag träna och hur intensivt om jag precis har gjort kejsarsnitt? Vad är de bästa övningarna för magen utan att det är någon fara för ärret?
SVAR: Har du gjort kejsarsitt så bör du minst vänta upp till 6-8 veckor innan du tränar. Självklart måste du vara försiktig med magen och akta ditt bäckene. Inga höga hopp (intensiv aerobics) eller hård magträning till att börja med.
Ta gärna hjälp av en PT för att lägga upp ett bra återhämtningsprogram efter din förlossning. Det kan vara väldigt individuellt från fall till fall hur bra kondition kroppen är i efter en graviditet. Det viktigaste är att du lyssnar på din kropp.

Jag har ganska lätt att träna överarmar men min lilla putmage går inte bort. Hur får jag den?
SVAR: Du kan inte punktförbränna din mage. Men om du styrketränar så lägg gärna in ett bålpass var gång du tränar resten av din kropp. Magen är en väldigt stark och tålig muskel. Kör kanske ett extra caardiopass i veckan och hoppa över kakorna till kaffet.

Jag försöker sluta äta kött (av politiska skäl) så nu undrar jag vilken som är den hälsosammaste vegetariska kosten? Är qourn, sojakorv etc. onyttigt? Kan jag räkna med ett synligt resultat av viktminskning när jag promenerar ungefär 1,5-2 h varje dag. Mitt problemområde är magen, kan man få en vältränad mage om man tänker på vad man äter samt promenerar?
SVAR: Är du vegetarian och inte äter varken fågel, ägg eller fisk bör du tillsätta proteiner genom att äta mycket baljväxter, soyaprotein och quorn. Det bästa är att variera dina proteinkällor. Det är hugget som stucket men väldigt trist att äta ensidigt.

Dina promenader är alldeles för långa. Morgonpromenader innan frukost, då det är lättast att förbränna fett, bör inte vara lägre än 60 min. Självklart underlättar promenader och sund kost din form men komplettera gärna med magövingar för att komma åt din magmuskelatur. Och framförallt, träna igenom hela kroppen. Magmuskeln är en stor muskel och andra stora muskelgrupper som ben, stuss och rygg ökar din förbränning och spänst avsevärt.

Malin Eriksson

Malin Eriksson

[email protected]

2008-05-14 06:42:00

Publicerad: 14 maj 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp