Bara vara

Stressar du genom livet?
Glömmer du saker och känner dig ständigt trött?
Hitta balansen igen med mindfulness.

Mindfulness, även kallat medveten närvaro, är förmågan att vara medveten om vad som sker i nuet. Man ska göra genomtänkta val, inte bara gå på rutin.

Så förklarar mindfulnessinstruktören
Ola Schenström fenomenet i Aftonbladet. Han berättar att metoden har sitt ursprung i buddhismen men har utvecklats för att passa in i vår moderna, västliga värld.

Alla som känner
att livet bara är stressigt och inte så roligt längre kan ha nytta av mindfulness. Enligt Ola Schenström är ofta just tjejer drabbade, eftersom de har så höga krav på sig själva.

Hur ska du
då gå till väga om du känner att du fastnat i ekorrhjulet? Måste du varva ner för stunden, lägg handen på magen och andas sakta. Behöver du förändra ditt liv mer radikalt och genomgripande, börja meditera. Öva på att koncentrera dig på vad som händer just nu och fundera på vad som verkligen betyder något för dig.

Är det den där dyra
handväskan, att kunna köpa en ny bil eller att vara pinnsmal? Nej, förmodligen inte. Försök börja uppskatta dina sinnesintryck, dofter, vackra vyer och bra musik i stället. Koppla bort tankarna på nästa dags tenta eller viktiga presentation på jobbet, vad du måste handla på ICA och de obetalda räkningarna.

Sikta på att meditera
åtminstone tio minuter per dag. Sitt ner på en plats som är tyst och lugn. Upprepa orden ”Jag vill leva ett lugnare liv” flera gånger tyst för dig själv. Rikta uppmärksamheten mot ditt löfte och din andning. Om tankarna vandrar i väg till almanackan, för genast tillbaka fokus till dina andetag.

Det kan vara
svårt i början men efter ett tag lär du dig att koppla bort bruset och bara vara.

Bildspel: Bara vara

Bildspel: Bara vara

[email protected]

2008-07-09 12:03:00

Publicerad: 9 juli 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp