Bli kvitt cigaretterna

Enligt studier har det visat sig att över två miljoner svenskar röker eller snusar. Positivt är att de flesta vill sluta.

Nu finns ett nytt svenskt vaccin, Niccine, mot nikotinberoende och 400 personer ska få prova det.
-Vaccinet gör att man inte får någon kick av nikotinet, det blir meningslöst att röka, säger överläkaren och anti-rökexperten Hans Gilljam till Expressen.

Många som provar att sluta röka
på egen hand med receptfria läkemedel faller tillbaka. Fyra av fem får tillbaka sitt nikotinberoende inom ett år. Men nu finns det hopp. Niccine planeras att finnas på marknaden till år 2011.

För att kunna fimpa cigaretterna får försökspersonerna hjälp med läkemedlet Champix, därefter injekseras det nya vaccinet vid fyra tillfällen. Tanken med vaccinet är att kroppen ska bilda antikroppar mot nikotinet. Röker man en cigarett fäster sig antikropparna på nikotinet och hindrar det på så vis att nå hjärnan. Vaccinet oskadliggör nikotinet redan i blodbanan.

I dag finns det två olika nikotinfria läkemedel som kan hjälpa rökare och snusare att sluta – Champix och det äldre läkemedlet Zyban. Champix visat sig mest effektivt, däremot har det visat sig att denna variant ger ökad risk för psykiska biverkningar som depression.

[h1″>Andra metoder[/h1″>
Nikotintuggummin, tabletter och plåster
Tuggummin och tabletter an fungera som hjälp vid ett akut nikotinsug. Receptfria plåster med nikotin kan lindra abstinensen när du slutat röka eller snusa.

Hypnos
En hypnos sägs kunna förändra en persons beteende genom att ta kontakt med sitt undermedvetna.

Akupunktur
En behandling som går ut på att sätta nålar på specifika punkter på kroppen upplever rökare att de blivit hjälpta att sluta.

Inhalator

En plastcigarett som fylls med små doser nikotin.


Källa: Expressen

Bildspel: Bli kvitt cigaretterna

Bildspel: Bli kvitt cigaretterna

[email protected]

2008-09-09 12:11:00

Publicerad: 9 september 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag