Bekräfta dig själv

Att få bekräftelse är något som alla längtar efter. Men det kan bli som ett beroende.

Strävar man ständigt efter uppskattning och beröm är det lätt att man glömmer vad man egentligen vill. improveme har träffat Emma Pihl, en professionell coach som skrivit boken “Se mig: om självkänsla och jakten på bekräftelse“.

Emma, vad är målet med din bok?
-Målet är att inspirera människor till att förstå sig på fenomenet bekräftelse och vilken makt man har att bekräfta sig själv. Målet är också att vi ska förstå varandras bekräftelsebehov, som förälder, partner, ledare eller medarbete. Vi lever i ett så otroligt prestationsinriktat samhälle och folk mår dåligt av det.

Kan man någonsin komma ifrån prestationsjakten?

-Det kan man nog absolut göra. Men jag tror att det handlar om att hitta något som är hållbart för en. Många jag jobbar med säger att de vill prestera, de får ut otroligt mycket av det. Det handlar inte om att välja bort prestation, utan om att avdramatisera det och kunna hantera livet i både medgång och motgång. Man måste sänka ribban så att prestationen blir glädjefylld och lustfylld, inte en ångest.

Varför har vi så stort behov av bekräftelse?
-Jag tror att det kommer ifrån när vi var små. Bäbisar får ju otroligt mycket bekräftelse: för sina behov, för att de syns och att man lägger tid på dem. Vi vänjer oss undermedvetet vid en nivå. Det skapar ett behov och sen lever vi våra liv för att försöka tillfredsställa våra behov, istället för att leva ett liv vi vill ha och se till att vi skapar behov som vi mår bra av. Jag tänker mig att man kan vända på det.

Hur beskräftar man sig själv på bästa sätt?
-Det beror på vad man har för utgångspunkt. En del kan inte ens se att de gör något bra överhuvudtaget. Då får man börja från grunden och öva in att vänja sig vid att höra sig själv säga positiva saker. Sen finns det människor som kan se att de gör bra saker när det verkligen är storslagna grejer. Då är ett bra sätt att bekräfta sig att kanske leta fem små bidrag som man har gjort, inte bara se de stora Nobelprisnivåerna. Det finns också de som tycker om sig själva så länge allt flyter på bra. Deras största utmaning ligger i att inte förlora den känslan vid ett bakslag eller en motgång.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat när man börjar öva upp sin självkänsla?

-21 dagar brukar man säga är en magisk gräns för att träna in ett nytt beteeende. Jag brukar träffa mina kunder ungefär varannan vecka och har de då kunnat vara disciplinerade och jobba med övningarna så märker de att det händer små, små skillnader på två veckor. Men då kommer den stora för utmaningen för de flesta: att inte sätta sig tillbaka och tänka ”ja, då var jag klar!” utan att fortsätta öva även när det går bra.

Vad vill folk framför allt ha bekräftelse för?
-Man söker bekräftelse där man redan har fått bekräftelse. Är jag en snygg tjej så vill jag ha ännu mer bekräftelse för att jag är en snygg tjej, så då blir yta och smink och snyggprodukter ännu viktigare. Är jag en person som får bekräftelse för att jag är duktig och presterar bra på jobbet vill jag göra ännu mer.

När blir detta destruktivt?

-Om man är duktig och ska jobba hela tiden kan man gå in i väggen och bränna ut sig för att man aldrig tillåter sig att återhämta sig. Man kan få ätstörningar för att man blivit så bra på att äta nyttigt att man är livrädd för att kunna lyxa någon gång. Obalansen kommer när det blir ett krav.
#IMG2-L#
EMMA PIHLS 3 RÅD FÖR SJÄLVKÄNSLAN

Öva varje dag. Hitta ett sätt att ge dig själv bekräftelse som passar just dig. Gör det till en del av din vardag och dina rutiner.

Tänk till din fördel. Strunta i att “leta efter sanningen“ om vad folk tycker om dig. Är du orolig för att folk tycker att din tröja är ful så bestäm dig för att alla tycker att den är skitsnygg. Det får dig att agera på ett helt annat sätt.

Välj ett mantra. Hitta någonting som du vill ska “bli sant“ om dig själv, kanske att du känner dig lugn och trygg eller framgångsrik och snygg. Skapa sedan ett mantra eller en affirmation att upprepa för dig själv och lägg märke till saker som tyder på att det är sant. Då kommer det att börja stämma mer och mer.

Emma Pihl har även skrivit boken

Emma Pihl har även skrivit boken ”Vinnare i din egen tävling”.

Bildspel: Bekräfta dig själv

Bildspel: Bekräfta dig själv

[email protected]

2008-11-19 12:41:00

Publicerad: 19 november 2008

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag