Rekordmånga insjuknar

Många svenskar packar väskan för en skön vintersemester i Thailand. Men nu varnar Smittskyddsinstitutet – antalet svårt magsjuka ökar rejält.

År 2007 insjuknade 3 933 fall av salmonella och 7 106 personer (källa: SvD) blev smittade av campylobakterien som är den vanligaste orsaken till magsjuka.

Nu stiger siffran för semestersvenskar som främst besökt Thailand. Illamående och diarré är vanliga symptom för den som smittats av bakterier som salmonella, ehec och campylobakterier. Bakteriehärden sprids snabbt vid exempelvis dåligt stekt kyckling och råa ägg.

Rapporterna om fall av svår magsjuka strömmar in, skriver Aftonbladet. Siffrorna är så pass allvarliga att Smittskyddsinstitutet tänker starta ett projekt för att spåra smittkällorna på hotellen där det vistas mycket svenskar.
-Genom att skicka ned hälsoskyddsinspektörer till hotell som tar emot många svenska turister kan goda resultat uppnås. Man kan även se det som ett slags bistånd. Lokalbefolkningen kan lära sig jobba i ett kök med svensk hygienstandard och med svenska rutiner, säger Annika Linde på Smittskyddsinstitutet till Svenska Dagbladet.

Bildspel: Rekordmånga insjuknar

Bildspel: Rekordmånga insjuknar

[email protected]

2009-01-29 15:03:00

Publicerad: 29 januari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp