Anna svarar läsarna

Anna Rüberg är platschef på SATS i Stockholm och även aktiv som personlig tränare och gruppträningsinstruktör. Dessutom är hon expert på beteendeförändringar inom kost och fysisk aktivitet. Nu svarar hon på läsarnas frågor.

Har du något tips på hur man kommer i form om man är lite överviktig och inte har tränat förut?
-Mitt allra bästa tips på att komma igång är att börja lugnt och få träffa en instruktör som hjälper dig lägga upp ett bra schema. Att börja med promenader kan vara en förberedelse att ställa in kroppen på att komma igång. Men att få någon mer kunnig att lägga upp träningen är oslagbart om du vill lyckas och fortsätta med din träning.

Hur många gånger i veckan bör man träna tycker du?
-Har du aldrig tränat är en gång än inget. Jag brukar rekommendera 2-3 ggr/vecka för att få resultat av din träning.

Måste man stretcha efter man ha tränat?
-Är du inriktad på att vara smidig vid exempelvis kampsport eller dans, så är inte stretchen nödvändig. Vid löpning är det viktigare att du värmer upp och varvar ned.

Kan du rekommendera några bantningspiller som håller sötsuget borta?
-Många brukar rekommendera kromtillskott, men inga vetenskapliga studier bevisar att så är fallet. Mitt råd till de som vill slippa sötsuget är att äta regelbundet och varierad kost. Genom att äta regelbundet så stoppar du sötsuget och du slipper småäta. Ät en kost med mycket grönt och frukt, fullkornsprodukter, baljväxter och fisk, kött eller fågel. Ät frukost, lunch, middag och minst två mellanmål.

Kan du rekommendera några goda proteindrinkar?
-Jag brukar inte själv dricka så mycket proteindrinkar, men har jag bråttom och efter träning tycker jag en maxim protein shake eller en Gainomax fungerar bra. När det gäller märken så finns det en uppsjö, ta kontakt med en bra återförsäljare som kan hjälpa dig i djungeln, så att märket är bra och innehåller bra saker.

Varför är Omega-3 bra för kroppen?
-Omega-3 innehåller fler omättade fettsyror och är enligt studier bra för blad annat hjärnan, ögon och för de som har problem med leder och hudåkommor. De har även effekt på ökat välbefinnande i form av att det sänker nedstämdhet och humörsvängningar.
 
Har du några tips på bra mellanmål, som går snabbt att göra och som inte är så avancerade?
-Keso och frukt, 1 skiva grovt bröd med kalkon och grönsak, frukt och lite nötter
 
Vad tycker du man bör inta för vitaminer (på burk)?

-Jag är en riktig mat människa, så mitt råd är att via en varierad kost få i sig det du behöver. Men under vintern och under hårda träningsperioder brukar jag komplett med en multivitamin.
 
Namn: Anna Ruberg
Bor: Nacka
Yrke: Utbildad sjukgymnast/nu platschef på ett träningscenter
Aktuell med: Jag är just nu aktiv i att få människor att träna

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår träningsexpert Anna Rüberg:
Ställ din fråga till Anna Rüberg  här!

Bildspel: Anna svarar läsarna

Bildspel: Anna svarar läsarna

[email protected]

2009-02-06 08:11:00

Publicerad: 6 februari 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp