En ny studie visar att 38 procent äter en usel frukost, eller ingen alls. Den främsta anledningen till svenskarna skippar dagens viktigaste måltid är dålig aptit. 964 svenskar mellan 15 och 54 år var med i undersökningen som utfördes på uppdrag av Kelloggs.
Svenskarna har blivit sämre på att äta frukost. Enligt näringsrekommendationerna bör vi få i oss 20 till 25 procent av hela dagens kaloribehov till frukost. I undersökningen åt 24 procent av de tillfrågade mindre än 300 kcal, det vill säga en alldeles för liten frukost.
-Om man börjar dagen med en undermålig frukost, eller helt hoppar över den så blir det svårt att uppnå ett jämnt näringsintag. Blodsockret faller och man får problem med att orka med, säger Margaretha Nydahl som är docent och universitetslektor vid institutionen för kostvetenskap, Uppsala universitet.
Av dem som hoppade över frukosten, anger 59 procent att de gör det av den enkla anledningen att de inte är hungriga. Något fler män än kvinnor anger det skälet. För 36 procent är orsaken tidsbrist på morgonen. En viktig förklaring till att vi äter sämre frukost idag är stressen i samhället.
-Många människor lever ett hektiskt liv och jag har förståelse för att frukosten inte prioriteras. Men det är beklagligt. Frukosten har stor betydelse för vår allmänna hälsa och vår fysiska och mentala prestationsförmåga. En ordentlig frukost gör det dessutom lättare för oss att hålla vikten, eftersom energi- och näringsintaget fördelas jämnare under dagen, säger Margaretha Nydahl.
Näringsrekommendationer till frukost
* Kvinnor 18 -30 år: 450 – 560 kcal
* Kvinnor 31 -60 år: 440 – 550 kcal
* Män 18 -30 år: 590 -740 kcal
* Män 31 -60 år: 570 -710 kcal
2009-02-12 09:39:00