Orka mer med musik

Musik när du tränar kan höja din prestationsförmåga och få workout-passet att kännas betydligt mindre ansträngande.

Rätt typ av musik kan göra att du orkar träna längre och mer intensivt, utan att det känns jobbigare.

Det berättar Dr Costas Karageorghis, som forskar om musik inom sport vid Brunel Universitet i London, för improveme.se.
-När du synkroniserar takten på din träningsform med musik kan du höja din uthållighet med upp till 20 procent, berättar han.

För att få maximal effekt av sin träningsmusik ska man alltså träna i samma tempo som musiken man lyssnar på. Eller rättare sagt: man bör i förväg välja musik som har den hastighet man planerar att träna i, vare sig det rör sig om cykling, löpning eller någon annan typ av sport.
-Eftersom hjärnan är begränsad när det gäller hur mycket den kan bearbeta samtidigt kan musik blockera symptom som utmattning och smärta, berättar Dr Costas Karageorghis.

Musik kan också ge en känsla av “flow“. Man hamnar då i ett tillstånd där man nästan kan koppla på autopilot och träna utan att det känns särskilt ansträngande. Musiken blir som en draghjälp.
-Uppskatta vad din hjärtrytm kommer att ligga på under träningen och välj sedan ett musiktempo som stämmer överens med det. Mellan 120 och 140 bmp är optimalt -det motsvarar 40 till 70 procent av den maximala hjärtrytmen, säger han.

Det var baserat på Dr Costas upptäckter som löpevenemanget Run to the Beat förra året arrangerades i Londond för första gången. I sommar kommer evenemanget även till Sverige. Run to the Beat genomförs den 15 augusti 2009 i Malmö och är ett halvmaraton där liveband och artister spelar musik på olika scener längs löpbanan.

Tips!
För att mäta bpm-tempot (beats per minute) på din digitala musik kan du ladda ner program som räknar ut takten åt dig. Sök till exempel på “bpm counter“ i Google.

För mer information om Run to the Beat Malmö 2009, besök www.runtothebeat.se.

Bildspel: Orka mer med musik

Bildspel: Orka mer med musik

[email protected]

2009-03-10 13:17:00

Publicerad: 10 mars 2009

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp